❤️ Ես հաղթահարեցի բարձր խոլեստերինը մեկ ամսում։ Ահա յոթ մթերք, որոնք օգնեցին ինձ։

Երբ լսեցի բժշկից, որ խոլեստերինի մակարդակս բարձր է, բառացիորեն ոտքերս թուլացան։ Այո՛, թվերը սարսափելի էին։ Իսկ տագնապի ազդանշանները՝ մշտական հոգնածություն, ճնշման տատանումներ, հևոց, արդեն վաղուց փորձում էին ակնարկել, որ ժամանակն է ինչ-որ բան փոխել։ Հետաձգել չէր կարելի։ Որոշեցի. սննդակարգս վերցնում եմ վերահսկողության տակ։ Ի զարմանս ինձ, պարզվեց, որ դա այնքան էլ դժվար չէր, որքան թվում էր։ Այն ամենը, ինչ անհրաժեշտ էր, պարզ, հասկանալի մթերքներ էին, որոնք հասանելի են բոլորին։ Հենց դրանք դարձան իմ հենարանը դեպի առողջություն տանող ճանապարհին։

Մեկ ամիս անց, և անալիզները զգալիորեն բարելավվեցին։ Բայց ավելի կարևորն այն է, որ ես նորից զգացի եռանդ, թեթևություն և կյանքի համը։ Ցանկանում եմ ձեզ հետ կիսվել իմ «հրաշալի յոթնյակով»՝ մթերքներով և խորհուրդներով, որոնք իրոք աշխատում են։

❤️ Ես հաղթահարեցի բարձր խոլեստերինը մեկ ամսում։ Ահա յոթ մթերք, որոնք օգնեցին ինձ։

Տարիքը և խոլեստերինը. ինչպես են դրանք կապված

Տարիների ընթացքում մեր օրգանիզմը վերակառուցվում է։ 45 տարեկանից հետո նյութափոխանակությունը դանդաղում է, անոթների պատերը դառնում են ավելի քիչ առաձգական, իսկ հորմոնալ տատանումները միայն սրում են պատկերը։ Խոլեստերինը սկսում է ավելի արագ կուտակվել։

Խորհուրդ. Հետևեք խոլեստերինի մակարդակին գոնե կես տարին մեկ անգամ։ Սննդակարգում ներառեք բջջանյութ, օմեգա-3 և ավելացրեք մի փոքր ակտիվություն՝ գոնե զբոսանքներ կամ լող։

Ինչպես հասկանալ, որ խոլեստերինն արդեն կարգին չէ

Սովորաբբար այն աճում է «լուռ», սակայն կան որոշ ախտանշաններ, որոնք կարող են զգուշացնել.

Քսանթոմաների հայտնվելը՝ փոքր դեղին հանգույցներ կոպերի, արմունկների, ծնկների վրա։ Սրանք խոլեստերինային կուտակումներ են։

Բարակ մոխրագույն եզրագծեր աչքի եղջերաթաղանթի շուրջ՝ հատկապես 50-ից բարձր մարդկանց մոտ։

Ցավեր սրունքներում քայլելիս՝ անոթների խցանման հնարավոր նշան։

Մշտական հոգնածություն, հևոց նույնիսկ առանց ծանրաբեռնվածության՝ սիրտ-անոթային համակարգի վիճակի մասին մտածելու պատճառ։

Եթե դուք ճանաչեցիք Ձեզ, դիմեք բժշկի և հանձնեք լիպիդոգրամա։ Որքան շուտ հայտնաբերվի խնդիրը, այնքան հեշտ կլինի այն շտկել։

Իմ յոթ օգնական մթերքները

7-րդ տեղը՝ վարսակաձավար

Այն գործում է որպես օրգանիզմի բնական «փոշեկուլ». լուծվող բջջանյութը ներծծում է խոլեստերինը և դուրս է բերում այն։

Արագ բաղադրատոմս. 50 գրամ վարսակաձավարի փաթիլներ, 150 մլ ջուր կամ կաթ, խնձորի կտորներ և մի փոքր դարչին՝ ստացվում է համեղ և օգտակար նախաճաշ։ Լայֆհակ. Որպեսզի ձանձրալի չլինի, ավելացրեք ընկույզներ, հատապտուղներ, դդում կամ նույնիսկ բանան։ Ամեն օր՝ նոր համ։

6-րդ տեղը՝ գազար

Այս արմատապտուղը հարուստ է պեկտինով, որն ակտիվորեն դուրս է բերում վնասակար լիպիդները։ Բացի այդ՝ վիտամինների գանձարան անոթների համար։

Պարզ աղցան. քերած գազար, մեկ գդալ յուղ, մի կաթիլ կիտրոն՝ և՛ համեղ է, և՛ էժան։ Խորհուրդ. Եթե ցանկանում եք ուժեղացնել ազդեցությունը, ավելացրեք մի քիչ աղացած կտավատի սերմեր։ Կամ պատրաստեք գազարով և խնձորով աղցան՝ հունական ընկույզով, սա անոթների համար ամենահամեղ միջոցն է։

5-րդ տեղը՝ կտավատի սերմ

Կտավատի սերմի օմեգա-3 ճարպաթթուները լավագույնն են, ինչ կարելի է տալ Ձեր անոթներին։ Դրանք հանում են բորբոքումը և պաշտպանում են մաշվածությունից։

Սմուզի. կես բանան, մեկ բաժակ կեֆիր, մեկ թեյի գդալ աղացած կտավատի սերմ։ Հարեցիք՝ և պատրաստ է։ Կարևոր է. Աղացեք սերմը, ամբողջականը գրեթե չի յուրացվում։ Կարելի է նաև խառնել շիլային, յոգուրտին կամ հացիկների խմորին։

4-րդ տեղը՝ սխտոր

Բնական միջոց անոթների վահանակների դեմ։ Այն բարելավում է արյան շրջանառությունը և պայքարում է վնասակար խոլեստերինի դեմ։

Խավարակ ճակնդեղով. քերեք խաշած ճակնդեղը, ավելացրեք մեկ ատամիկ մանրացրած սխտոր և մեկ գդալ յուղ։ Կստացվի վիտամինային աղցան։ Խորհուրդ. Եթե չեք սիրում կծվությունը, թխեք սխտորը՝ այն կդառնա փափուկ, բայց կմնա օգտակար։ Կարելի է պատրաստել փափուկ սոուս՝ այն շփելով կաթնաշոռի և թթվասերի հետ։

3-րդ տեղը՝ ձուկ (հատկապես սկումբրիա և ծովատառեխ)

Ճարպոտ ձկնատեսակները օմեգա-3-ի աղբյուր են։ Դրանք նվազեցնում են «վատ» խոլեստերինի մակարդակը և աջակցում են սրտին։

Բաղադրատոմս. սկումբրիա, աղ, պղպեղ, մի փոքր կիտրոն՝ ամեն ինչ փայլաթիթեղի մեջ և ջեռոց 20 րոպեով։ Պարզ է և օգտակար։ Խորհուրդ. Եթե ցանկանում եք բազմազանություն, պատրաստեք մարինացված ծովատառեխ սոխով և համեմունքներով։ Հիանալի նախուտեստ և հսկայական օգուտ։

2-րդ տեղը՝ ճակնդեղ

Այն մաքրում է արյունը, բարելավում է նյութափոխանակությունը և նպաստում է խոլեստերինի դուրսբերմանը։

Դասական վինեգրետ. ճակնդեղ, գազար, կարտոֆիլ, թթու կաղամբ, մեկ գդալ յուղ։ Խորհուրդ. Փորձեք ճակնդեղի ֆրեշ խնձորով՝ թարմացնում և առողջացնում է։ Կամ թխեք ճակնդեղը այծի պանրով և ընկույզներով՝ կստացվի ռեստորանային ուտեստ Ձեր տանը։

1-ին տեղը՝ խնձոր

Դրանց մեջ առկա պեկտինները «ներծծում» են խոլեստերինը և օգնում են օրգանիզմին ազատվել դրանից։

Աղանդեր. խնձոր մեղրով և դարչինով՝ թխեք 15 րոպե։ Օգտակար է և համեղ։ Խորհուրդ. Կեղևը մի՛ հանեք, դրանում է օգուտի մեծ մասը։ Փորձեք խնձորի աղցան ընկույզներով և մեկ գդալ մեղրով՝ օգնում է մոռանալ վնասակար քաղցրավենիքի մասին։

Արդյունք՝ խոլեստերինը դատավճիռ չէ

Այս պարզ մթերքները իսկապես օգնեցին ինձ մեկ ամսվա ընթացքում նորմալացնել անալիզները։ Ուժերն ավելացան, տրամադրությունը բարելավվեց, առավոտը դադարեց սկսվել հոգնածությունից։

Սկսեք քչից։ Ներառեք ցանկի գոնե մի քանի կետ Ձեր մենյուում, և մի քանի շաբաթից արդեն կնկատեք փոփոխություններ։ Թող առողջությունը դառնա Ձեր ամենօրյա սովորությունը՝ ճիշտ այնպես, ինչպես ատամները մաքրելը։

Կարևոր է. Նյութը բացառապես տեղեկատվական բնույթ է կրում։ Այն չի չեղարկում բժշկի խորհրդատվությունը, չի հանդիսանում ախտորոշման կամ բուժման փոխարինող։ Եթե ունեք բարձր խոլեստերին, անպայման դիմեք մասնագետի։ Մի՛ զբաղվեք ինքնաբուժմամբ։ Հոգ տարեք Ձեր մասին՝ դուք արժանի եք առողջության։

Կիսվել սոց․ ցանցերում