Ինչպես դիետայիս ավելացրի մեկ հասարակ շիլա ու հանգստացրի ենթաստամոքսային գեղձս, իսկ շաքարի մակարդակը կայունացրի
Կան մթերքներ, որոնց մասին ասես թե գիտենք, ամեն օր տեսնում ենք խանութների դարակներում, բայց միևնույն է՝ անցնում ենք կողքով։ Սովորական են, ոչ մի առանձնահատուկ բան։ Դե շիլա է՝ ի՞նչ կա դրանում։ Անձամբ ես միշտ այդպես եմ վերաբերվել կորկոտին։ Դեղնավուն, մանր, ինչ-որ աննկատելի… Մանկությանս տարիներին եփում էին, երբեմն ինքս էլ էի պատրաստում՝ հին սովորությամբ, բայց այն որպես օրգանիզմի համար լուրջ աջակցություն դիտարկել։ Երբեք մտքովս չէր անցել։ Ինձ թվում էր, թե այս շիլան «դատարկ» է՝ ոչ օգուտ, ոչ էլ առանձնահատուկ համ։
Մինչդեռ ենթաստամոքսային գեղձս ժամանակ առ ժամանակ հիշեցնում էր իր մասին։ Երբեմն ծանրություն ճաշից հետո, երբեմն էլ ինչ-որ տարօրինակ զգացողություն, կարծես ինչ-որ բան այն չէ։ Եվ այս անընդհատ տատանվող շաքարը՝ երբեմն նորմայից բարձր, երբեմն էլ թույլատրելի սահմաններում, իսկ ինքնազգացողությունս միևնույն է՝ ցանկալի էր թողնում։ Բժիշկը, ինչպես հարկն է, նշանակեց դիետա, սննդակարգի վերաբերյալ հանձնարարականներ տվեց, ավելացրեց՝ եթե ինչ-որ բան այն չլինի, դեղահաբեր։ Բայց ես շատ էի ցանկանում գտնել մի պարզ, բնական բան՝ ինձ պահպանելու համար՝ առանց մշտական «քիմիայի»։
Իմ պարզ եղանակը՝ կորկոտի շիլա պատրաստելու՝ հանուն առողջության
Բարդ ծեսեր չկան։ Ամեն ինչ տարրական է.
Լվացումը բանալի է:
Կորկոտը պետք է շատ լավ լվանալ՝ 7-8 անգամ, մինչև ջուրը բոլորովին թափանցիկ դառնա։ Սա վերացնում է հնարավոր դառնությունը և բարելավում է ապագա շիլայի համը։
Ջրով եմ պատրաստում:
Մեկ բաժին ձավարին վերցնում եմ մոտ 2,5-3 բաժին ջուր։ Եռալուց հետո կրակը նվազեցնում եմ մինչև նվազագույնը, ծածկում կափարիչով և թողնում եփվի մոտ 20-25 րոպե՝ մինչև պատրաստ լինելը։
Հավելումները՝ նվազագույնի հասցված:
Արդեն պատրաստի ուտեստին ավելացնում եմ կա՛մ մի փոքրիկ կտոր որակյալ կարագ (ոչ ցածր 82,5%-ից), կա՛մ մեկ թեյի գդալ չզտված կտավատի ձեթ։ Մի փոքր աղ՝ արդեն ափսեի մեջ։ Շաքարն ամբողջությամբ բացառում եմ։ Այս շիլան ուտում եմ շաբաթը 3-4 անգամ՝ նախաճաշին կամ թեթև ընթրիքին։ Բաժինը փոքր է՝ մոտ 150-200 գրամ։ Երբեմն, բազմազանության համար, ավելացնում եմ մի փոքր քերած գազար կամ դդում՝ և՛ համեղ է, և՛ օգտակար։
Անսպասելի և հաճելի արդյունք
Անկեղծ ասած, դրանից ինչ-որ հրաշքներ չէի սպասում։ Բայց մի քանի շաբաթ անց նկատեցի, որ անհետացել է ուտելուց հետո առաջացող ծանրությունը, որն այդքան հաճախ էր ի հայտ գալիս։ Հետո հասկացա, որ ավելի հազվադեպ եմ քաղցրի կարիք զգում. նախկինում առանց դրա օրս չէր անցնում։ Իսկ երկու ամիս անց, երբ հանձնեցի պլանային անալիզները, էլ ավելի զարմացա. շաքարի մակարդակը դարձել էր կայուն՝ առանց նախկին կտրուկ տատանումների։ Ընդհանուր վիճակս բարելավվեց՝ թեթևություն հայտնվեց, կարծես օրգանիզմս սկսել էր ավելի հանգիստ աշխատել, հատկապես ենթաստամոքսային գեղձս դադարեց «նյարդայնանալ»։ Նույնիսկ մաշկս ավելի թարմ տեսք ուներ. սա ևս անսպասելի, բայց հաճելի բոնուս էր։
Ինչու՞ է այդքան պարզ շիլան այդքան օգտակար
Հետո սկսեցի հետաքրքրվել, թե որն է գաղտնիքը։ Եվ պարզվեց՝ կորկոտը հեռու է այնքան պարզ լինելուց, որքան առաջին հայացքից է թվում.
Շատ բջջանյութ է պարունակում: Օգնում է մեղմորեն մաքրել աղիները և բարելավում է մարսողությունը։
B խմբի վիտամիններ: Կորկոտում դրանք բավականին շատ են, իսկ դրանք անհրաժեշտ են նյութափոխանակության, նյարդային համակարգի և ենթաստամոքսային գեղձի բնականոն աշխատանքի համար։
Դանդաղ ածխաջրեր: Ապահովում են երկարատև հագեցվածություն, էներգիա են տալիս և չեն առաջացնում գլյուկոզայի կտրուկ բարձրացում։
Պատող ազդեցություն: Հատկապես եթե շիլան փոքր-ինչ ջրիկ է, այն մեղմորեն է ազդում ստամոքս-աղիքային տրակտի լորձաթաղանթի վրա։
Չի ծանրաբեռնում ենթաստամոքսային գեղձը: Հեշտ է մարսվում և չի առաջացնում գրգռվածություն։
Մի քանի կարևոր կետ.
Միշտ մանրակրկիտ լվացեք ձավարը. սա իսկապես կարևոր է համի և օգուտի համար։
Իմացեք չափը. նույնիսկ օգտակար սնունդը մեծ ծավալներով կարող է հակառակ ազդեցություն տալ։
Լսեք ինքներդ ձեզ. եթե ունեք ստամոքս-աղիքային տրակտի քրոնիկ հիվանդություններ (օրինակ՝ ցածր թթվայնություն կամ փորկապության հակում, թեև կորկոտը սովորաբար հակառակն է օգնում), սկսեք շատ փոքր բաժիններից և հետևեք օրգանիզմի արձագանքին։
Մի փչացրեք օգտակար ուտեստը. մի ավելացրեք դրան շաքարի, մուրաբայի կամ յուղոտ կաթի կույտեր։ Այս ամենը չեղարկելու է բուժական ազդեցությունը։
Ինչ էլ եմ ես ներառում սննդակարգիս մեջ՝ ենթաստամոքսային գեղձս պահպանելու և շաքարս վերահսկողության տակ պահելու համար
Հասկանալի է, որ միայն շիլայով ամեն ինչ չի սահմանափակվում։ Իմ սննդակարգում կան.
Անյուղ միս և թռչնամիս՝ հնդկահավ, հավի կրծքամիս, պատրաստված շոգեխաշած կամ ջեռոցում։
Բանջարեղեն՝ շոգեխաշած կամ շոգեխաշած՝ դդմիկ, բրոկկոլի, ծաղկակաղամբ, գազար։
Թթվակաթնային մթերքներ առանց շաքարի՝ յոգուրտ, կեֆիր։
Ցածր յուղայնությամբ կաթնաշոռ։
Բուսական թուրմեր և եփուկներ՝ հատկապես սիրում եմ մասուր։
⚠️ Կարևոր է։
Այն ամենը, ինչի մասին գրում եմ, իմ անձնական փորձն է՝ հիմնված դիտարկումների և բաց աղբյուրներից ստացված տեղեկատվության վրա։ Սա բժշկական հանձնարարական չէ։ Եթե ունեք խնդիրներ ենթաստամոքսային գեղձի կամ շաքարի մակարդակի հետ, սննդակարգում ցանկացած փոփոխություն պետք է քննարկել բժշկի հետ։ Միայն մասնագետը կարող է հաշվի առնել ձեր առողջության բոլոր նրբությունները։