🚨 35-ամյա տղամարդու կոկորդի ցավը 5 քիմիաթերապիայի կուրսից հետո վերածվեց քաղցկեղի. Բժիշտը հորդորում է՝ դեն նետեք այս 2 բանը ձեր սառնարանից

35-ամյա տղամարդու կոկորդի ցավը 5 քիմիաթերապիայի կուրսից հետո վերածվեց քաղցկեղի. Բժիշտը հորդորում է՝ դեն նետեք այս 2 բանը ձեր սառնարանից

Երբ 35-ամյա Մինը՝ արտաքուստ առողջ թվացող գրասենյակային աշխատողը, առաջին անգամ կոկորդի մշտական ցավ զգաց, նա դա համարեց սովորական մրսածություն կամ երկար աշխատանքային ժամերի և սթրեսի հետևանք։ Նա բուժվեց հաբերով և տնային միջոցներով՝ ակնկալելով, որ այն մի քանի օրից կանցնի։ Սակայն շաբաթներ անցան, և ցավը չթեթևացավ, այլ վատթարացավ։ Երբ նա վերջապերս դիմեց մասնագետի, ախտորոշումը ցնցող էր՝ կոկորդի քաղցկեղի 2-րդ փուլ։ Հինգ ինտենսիվ քիմիաթերապիայի կուրս անցնելուց հետո նրա բժիշկը կիսվեց ոչ միայն ապաքինման վերաբերյալ խորհուրդներով, այլև անսպասելի նախազգուշացմամբ։ «Եթե ուզում եք պաշտպանել ձեզ և ձեր ընտանիքը, անհապաղ դեն նետեք այս երկու բանը ձեր սառնարանից», – ասաց բժիշկը։

🚨 35-ամյա տղամարդու կոկորդի ցավը 5 քիմիաթերապիայի կուրսից հետո վերածվեց քաղցկեղի. Բժիշտը հորդորում է՝ դեն նետեք այս 2 բանը ձեր սառնարանից

Մինի պատմությունը եզակի չէ։ Այսօր շատ երիտասարդներ անտեսում են լուրջ հիվանդությունների վաղ նշանները՝ դրանք շփոթելով աննշան խնդիրների հետ։ Օրինակ՝ կոկորդի ցավերը տարածված են։ Սակայն երբ այն շարունակվում է շաբաթներով, ուղեկցվում է խռպոտությամբ, կուլ տալ դժվարությամբ կամ ականջի ցավով, դա կարող է վկայել շատ ավելի լուրջ բանի մասին։ Մինի դեպքում դա քաղցկեղ էր՝ կապված որոշակի դիետիկ և կենսակերպի ռիսկերի երկարատև ազդեցության հետ։

Նրա բժշկի խոսքերով՝ Մինի քաղցկեղը հնարավոր է արագացել է երկու վտանգավոր իրերի պատճառով, որոնք առկա են շատ տնային տնտեսություններում՝ վերամշակված մսամթերք և շաքար պարունակող ըմպելիքներ, հատկապես նրանք, որոնք երկար ժամանակ պահվում են սառնարանում։ Այս երկու իրերը, թեև հարմար են և լայնորեն սպառվում են, բազմաթիվ ուսումնասիրությունների կողմից կապվել են քաղցկեղի, հատկապես կոկորդի, ստամոքսի և հաստ աղիքի քաղցկեղի ռիսկի մեծացման հետ։

Վերամշակված մսամթերքները, ինչպիսիք են խոզապուխտը, բեկոնը, երշիկեղենը և պահածոյացված սառը կտրվածքները, հաճախ պարունակում են բարձր մակարդակի նիտրատներ և նիտրիտներ, որոնք մարդու մարմնի ներսում կարող են վերածվել քաղցկեղածին միացությունների։ Այս նյութերը նախատեսված են գույնը պահպանելու և բակտերիաների աճը կանխելու համար, սակայն հաճախակի օգտագործելիս, հատկապես գրիլի վրա պատրաստված կամ տապակած տեսքով, դրանք կարող են զգալիորեն բարձրացնել քաղցկեղի ռիսկը։

Երկրորդ թաքնված սպառնալիքը շաքարով քաղցրացված ըմպելիքներն են։ Շատ զովացուցիչ և մրգային համով ըմպելիքներ պարունակում են բարձր ֆրուկտոզայի եգիպտացորենի օշարակ կամ ավելորդ շաքար, որը ոչ միայն հանգեցնում է ճարպակալման և շաքարախտի, այլև նպաստում է օրգանիզմում բորբոքմանը։ Քաղցկեղի բջիջները բարգավաճում են շաքարով հարուստ միջավայրում։ Ավելին, որոշ սառնարանում պահվող շաքար պարունակող ըմպելիքներ կարող են պարունակել քիմիական կոնսերվանտներ կամ արհեստական գունանյութեր, որոնք կապված են առողջական խնդիրների հետ՝ երկարատև օգտագործման դեպքում։

Մինի բժիշկը բացատրեց, որ թեև միայն սննդակարգը չի կարող «առաջացնել» քաղցկեղ, այն վճռորոշ դեր է խաղում քաղցկեղի ռիսկը մեծացնելու կամ նվազեցնելու գործում։ Այլ գործոնների հետ համակցված՝ ինչպիսիք են ծխելը, ալկոհոլի օգտագործումը, սթրեսը և քնի պակասը, վերամշակված սնունդը և շաքար պարունակող ըմպելիքները կարող են ստեղծել կատարյալ պայմաններ հիվանդության զարգացման համար։

Քիմիաթերապիան ավարտելուց հետո Մինը դարձել է առողջ ապրելակերպի ջատագով։ Նա այժմ զգուշացնում է իր հասակակիցներին չանտեսել մշտական ախտանիշները և զգույշ լինել, թե ինչ են պահում իրենց խոհանոոցներում։ Նրա խորհուրդը պարզ է, բայց հզոր՝ «Եթե այն վերամշակված է, եթե այն չափազանց քաղցր է, եթե այն չափազանց երկար է մնում սառնարանում, երկու անգամ մտածեք, նախքան կուտեք կամ կխմեք այն»։

Այս իրական դեպքը ընդգծում է մի կարևոր ճշմարտություն՝ քաղցկեղը կարող է պատահել ցանկացածի հետ, նույնիսկ երիտասարդ և արտաքուստ առողջ մարդկանց մոտ։ Այն, ինչ մենք ամեն օր սպառում ենք, հաճախ առանց շատ մտածելու, մնայուն ազդեցություն ունի մեր առողջության վրա։ Բժիշկներն այժմ հորդորում են հասարակությանը վերադառնալ ավելի թարմ, ամբողջական սննդի՝ բանջարեղեն, մրգեր, անյուղ սպիտակուցներ և ամբողջահատիկներ, և սահմանափակել կամ հեռացնել քաղցկեղի հետ կապված իրերը առօրյա կյանքից։

Եզրափակելով՝ Մինի ճանապարհը պարզ կոկորդի ցավից մինչև քաղցկեղի դեմ պայքար արթնացնող կոչ է։ Հինգ քիմիաթերապիայի կուրսից հետո նա դժվարությամբ սովորեց, թե որքան վտանգավոր կարող են լինել որոշ առօրյա մթերքներ։ Բժշկի շտապ հաղորդագրությունը՝ դեն նետել վերամշակված մսամթերքը և շաքար պարունակող ըմպելիքները, ավելին է, քան պարզապես խորհուրդ։ Դա կոչ է՝ առաջնահերթություն տալ մեր առողջությանը հիմա, մինչև ուշ չլինի։

Կիսվել սոց․ ցանցերում