Օրգանիզմն այդքան արագ չի ծերանա. գիտնականը խորհուրդներ է տվել, թե ինչ պետք է ուտեն 50-ից բարձր տարիքի մարդիկ
Երբևէ մտածե՞լ եք, թե ինչու որոշ մարդիկ յոթանասուն տարեկանում շարունակում են ակտիվորեն վազել, ճանապարհորդել, մասնակցել սպորտային մարաթոններին, իսկ մյուսները հազիվ են շարժվում բազմոցից մինչև դուռը։ Ինչպես պարզվեց, գաղտնիքը թաքնված չէ որևէ անհասանելի գաղտնիքի մեջ, այլ բավականին պարզ բաների մեջ։ Եվ այն բացահայտել է մեր ակնառու հայրենակիցը՝ Բորիս Վասիլևիչ Բոլոտովը, գիտության իսկական հանճարը, հանրագիտակ և փիլիսոփա՝ մեկ անձի մեջ։
Ո՞վ է նա՝ այս լեգենդար մարդը։
Բորիս Վասիլևիչը պարզապես գիտնական չէ, նա խորհրդային մտավորականների այն սերնդի խորհրդանիշն է, ովքեր հավասարապես վստահ էին իրենց զգում ինչպես լաբորատորիայում՝ մանրադիտակներով, այնպես էլ այգում՝ մաճկալով։ Ֆիզիկոս, քիմիկոս, կենսաբան, փիլիսոփա՝ նա իր մեջ համատեղում էր միանգամից մի քանի գիտաճյուղեր՝ տասնյակ տարիներ նվիրելով մեկ հարցի պատասխանը գտնելուն. ինչպե՞ս պահպանել առողջությունն ու կենսունակությունը մինչև խոր ծերություն։
Սնունդը որպես երկարակեցության ուղի. Բոլոտովի փիլիսոփայությունը
«Ասա, թե ինչ ես ուտում, և ես կասեմ, թե որքանով ես կենդանի»՝ հենց այսպես կարող էր ձևակերպել իր գլխավոր սկզբունքը Բորիս Վասիլևիչը։ Նա համոզված էր. մարսողական համակարգը պարզապես սնունդը վերամշակող մեխանիզմ չէ, այլ կենսական էներգիայի հիմքը։ Ստամոքսը, նրա պատկերացմամբ, առողջության հաշվապահն է, որը մանրակրկիտ բաշխում է սննդանյութերի յուրաքանչյուր «կոպեկը»։ Եթե այն վատ է աշխատում, առողջությունը սկսում է «զրոյանալ»։
Ուստի գլխավոր խնդիրը ստամոքսին ճիշտ պայմաններ ապահովելն է։ Ըստ Բոլոտովի՝ հավասարակշռված և ճիշտ սնունդը պարզապես լավ ինքնազգացողության ճանապարհ չէ, այլ քայլ դեպի իսկական երկարակեցություն։ Եվ թող համարձակ հնչի, բայց դրա հետևում կանգնած է հզոր տրամաբանություն և բազմամյա պրակտիկա։
Ի՞նչ պետք է լինի սննդակարգում, ակադեմիկոսի կարծիքով։
Թթու կաղամբ՝ ոչ թե խավարտ, այլ երիտասարդության էլիքսիր
Մեր տատիկները հստակ գիտեին, թե ինչ էին անում, երբ տակառներում կաղամբ էին պատրաստում։ Բոլոտովը խմորված մթերքները համարում էր գրեթե պարտադիր. դրանցում կան օգտակար բակտերիաներ, օրգանական թթուներ, որոնք մաքրում են օրգանիզմը և բարելավում մարսողությունը։ Սա իմունիտետի և ընդհանուր առողջության հզորագույն աջակցությունն է։
Աղ՝ թշնամի չէ, եթե չափը գիտեք
Ի հեճուկս աղի քանակը նվազագույնի հասցնելու նորաձև միտումներին, Բոլոտովը կարծում էր. աղի չափավոր քանակությունը անհրաժեշտ է։ Հենց այն է նպաստում ստամոքսահյութի արտադրությանը, առանց որի սնունդը պարզապես ճիշտ չի մարսվում։
Սպիտակուց՝ գլխավոր շինարար
Միսը, ձուկը, ձուն բջիջների թարմացման հիմքն են։ Առանց սպիտակուցի անհնար է ոչ հյուսվածքների աճը, ոչ էլ օրգանիզմի վերականգնումը։ Չչարաշահել, բայց և չխուսափել. ահա այն մոտեցումը, որին կոչ էր անում Բոլոտովը։
Թթվակաթնային մթերքներ՝ մարսողության դաշնակիցներ
Կեֆիրը, յոգուրտը, ռյաժենկան աղիքների համար «տեխնիկական սպասարկում» են։ Դրանք նորմալացնում են միկրոֆլորան, օգնում են շլակների դուրսբերմանը և ամրացնում են իմունային համակարգը։
Ծովատառեխ՝ հայրենական սուպերֆուդ
Այս ձուկը պարունակում է այնքան օգտակար ճարպեր, որ հեշտությամբ մրցակցում է ծովային ձկների թանկարժեք տեսակների հետ։ Եվ միաժամանակ մատչելի է մնում։
Հեղինակային բանաձև. Բոլոտովի բալզամ
Նա մշակել է յուրահատուկ բալզամի բաղադրատոմս՝ կիտրոնի, խնձորի և գինու թթուների հիմքի վրա։ Ըստ էության, սա ստամոքսի համար աջակցություն է, մարսողության խթանիչ և մեղմ մաքրող միջոց։ Բալզամի հետ մեկտեղ Բոլոտովը խորհուրդ էր տալիս ակտիվորեն ավելացնել սննդակարգում կանաչեղեն՝ եղինջ, սամիթ, թթու և նաև ադապտոգեն խոտաբույսեր՝ ժենշեն, լիմոննիկ, էլեուտերոկոկ։ Այս ամենը բջիջների համար «մարզասարքեր» են, որոնք արթնացնում են օրգանիզմը աշխատանքի։
Արևածաղկի արմատի թեյ. աղերի դեմ պայքարի զենք
Ծերացող օրգանիզմի գլխավոր խնդիրներից մեկը աղերի կուտակումն է։ Բոլոտովը պնդում էր. արևածաղկի արմատը կարող է մեղմ և արդյունավետ կերպով մաքրել հոդերն ու անոթները կուտակումներից։ Շատերը անցնում էին այս բույսերի կողքով՝ նույնիսկ չկռահելով, որ հենց ոտքերի տակ օգտակարության պահեստ է։
Հինգ պարզ պատվիրան սննդակարգի վերաբերյալ՝ ըստ Բոլոտովի
Ուտել պետք է քաղցած ժամանակ, ոչ թե ժամերով։ Ստամոքսը չպետք է հարմարվի ժամանակացույցին, այլ մենք՝ օրգանիզմի ազդանշաններին։
Երբեք մի՛ կշտացեք մինչև վերջ։ Ավելի լավ է սեղանից վեր կենալ թեթև քաղցած վիճակում. սա երկարացնում է մարսողության ակտիվությունը։
Սնունդը պետք է էսթետիկ լինի։ Գեղեցիկ ձևավորված ուտեստը գործարկում է թքագեղձերի և ստամոքսահյութի աշխատանքը դեռ ուտելուց առաջ։
Մանրակրկիտ ծամեք։ Որքան երկար և լավ ծամեք, այնքան ավելի հեշտ կլինի օրգանիզմին սննդից առավելագույն օգուտ քաղել։
Մի՛ անտեսեք հացն ու շիլաները։ Գլխավորը՝ ընտրել «ճիշտ» տեսակները. տարեկանի հաց թեփուկներով, կորեկ, վարսակ, հնդկաձավար։ Դրանք ավելի լավ է պատրաստել կաթով կամ արգանակով՝ ավելացնելով յուղ՝ կտավատի, ձիթապտղի կամ հալած յուղ։
Ջուր. կենդանի և մեռած. ի՞նչ իմաստով։
Ըստ Բոլոտովի՝ նույնիսկ պարզ ջուրը կարող է լինել կա՛մ օգտակար, կա՛մ վնասակար. ամեն ինչ կախված է դրա կառուցվածքից։ Նա տարբերում էր «կենդանի»՝ հիմնային, հանքանյութերով հարուստ, և «մեռած»՝ թթվային, մաքրող։ Եվ երկուսն էլ կարևոր են, եթե դրանք ճիշտ խմեն։
Կենդանի ջրի բաղադրատոմս. գիշերը սափորի մեջ դրեք արծաթե գդալիկ, և առավոտյան կստանաք իոնացված ջուր՝ բուժիչ հատկություններով։ Մեր նախնիները ինտուիտիվ կերպով գիտեին այս գաղտնիքը՝ կենցաղում օգտագործելով արծաթե մետաղադրամներ։
Բաղնիքը՝ ոչ միայն հաճույք, այլև թերապիա
Բոլոտովը բաղնիքը համարում էր բնական վերականգնման միջոց։ Ծակոտիները բացվում են, մաշկը շնչում է, տոքսինները դուրս են գալիս քրտինքի հետ միասին, արյան շրջանառությունը բարելավվում է։ Գլխավորը՝ չչարաշահել. 10–15 րոպե շոգեբաղնիքում, հանգստի ընդմիջումներ և անպայման խորտիկ՝ կեչու, կաղնու կամ էվկալիպտի։
Շարժումը՝ կյանքի բանալին, բայց առանց մոլիզմի
«Ֆիզիկական ակտիվությունը պետք է ուրախություն բերի, այլ ոչ թե տանջանք»,- ասում էր նա։ Եվ խորհուրդ էր տալիս.
Ամեն օր քայլել առնվազն 40 րոպե։
Աշխատել այգում՝ ավելի լավ է, քան ֆիթնեսը։
Պարել՝ հատկապես ազգային պարեր։
Լողալ՝ իդեալական բոլոր տարիքների համար։
Եվ, իհարկե, ճիշտ շնչել։ Խորը շնչառությունը մեծացնում է թթվածնի մուտքը, բարելավում է ուղեղի և սրտի աշխատանքը։
Քուն. վերականգնման ժամանակը
Քունը, ըստ Բոլոտովի, այն ժամանակն է, երբ օրգանիզմն ինքն իրեն վերանորոգում է։ Ամենաարդյունավետը քնելն է մինչև 23:00-ը, քնել առնվազն 7 ժամ, և ցանկալի է՝ գլուխը դեպի հյուսիս։ Իսկ գայլուկով լցված բարձը ոչ միայն բուրում է, այլև հանգստացնում է՝ բարելավելով քնի որակը։
Թթու միջավայրը՝ առողջության գրավականը
Հակառակ շատ նորաձև տեսությունների, Բոլոտովը պնդում էր. հենց թթու միջավայրն է անհրաժեշտ ստամոքսին։ Կաթնաթթվային մթերքները, խմորված բանջարեղենը, օրգանական թթուները՝ այս ամենը ակտիվացնում է մարսողությունը և դանդաղեցնում ծերացումը։
Եվ գլխավորը՝ ցանկացած խնդիրների դեպքում անմիջապես դիմեք բժշկի։ Ոչ մի խորհուրդ, նույնիսկ ամենաիմաստունը, չի փոխարինի պրոֆեսիոնալ ախտորոշմանը։
Ի՞նչ կասեք դուք։ Բորիս Վասիլևիչի սկզբունքներից ո՞րն եք արդեն փորձել ձեր վրա։ Կիսվեք ձեր փորձով. հնարավոր է, ձեր մեկնաբանությունը ոգեշնչում դառնա ուրիշի համար։