Շաքարը հաճախ վատ համբավ է վայելում, սակայն, չնայած բացասական մամուլին և այն քննադատող հետազոտություններին, այն մնում է մեր մարմնի էներգիայի հիմնական աղբյուրը։ Մինչ մրգերի և կաթնամթերքի մեջ առկա բնական շաքարներն ավելի քիչ մտահոգիչ են՝ ուղեկցող մանրաթելերի և սննդանյութերի պատճառով, զտված շաքարները, ինչպես վերամշակված սննդի մեջ առկա շաքարները, զգալի առողջական ռիսկեր են պարունակում։ Համաձայն Ամերիկացիների համար սննդակարգի ուղեցույցների՝ միջին ամերիկացին օրական անհանգստացնող քանակությամբ ավելացված շաքար է սպառում։ Բայց չափազանց շատ շաքարի օգտագործումը դուրս է գալիս պարզապես լրացուցիչ կալորիաների շրջանակներից։
1. Աճող քաղց/քաշի ավելացումՉափազանց շատ շաքարը կարող է հանգեցնել քաղցի զգացողության աճի՝ սնուցող նյութերի, ինչպիսիք են սպիտակուցը և մանրաթելերը, բացակայության պատճառով։ Սա կարող է հանգեցնել չափից ավելի ուտելու և, ի վերջո, քաշի ավելացման։2. Պզուկներ և կնճիռներՉափազանց շատ շաքարը կապված է մաշկային խնդիրների, ինչպիսիք են պզուկները և վաղաժամ ծերացումը։ Արյան շաքարի բարձր մակարդակը կարող է հանգեցնել բորբոքման և հորմոնալ անհավասարակշռության, ինչը միայն էլ ավելի է սրում մաշկային հիվանդությունները և արագացնում կնճիռների առաջացումը։ 3. Բարձր արյան ճնշումՀետազոտությունները ցույց են տալիս կապ չափազանց շատ շաքարի սպառման և արյան ճնշման բարձր մակարդակի միջև։ Կապը հիմնականում բխում է շաքար պարունակող ըմպելիքներից (կներեք, Coca-Cola)։ Սա մեծացնում է հիպերտենզիայի և սրտանոթային խնդիրների ռիսկը։4. Քնի խնդիրներԲարձր շաքար պարունակող սննդակարգը կարող է խաթարել ինչպես քնի ձևերը, այնպես էլ քնի որակը։ Երբ ձեր արյան շաքարի մակարդակը տատանվում է, դա կարող է հանգեցնել քնելու կամ քնած մնալու խնդիրների, ինչը քունն ընդհանուր առմամբ դարձնում է անկայուն։ 5. ՀոդացավԻնչպես արդեն նշվեց, չափազանց շատ շաքարը կարող է բորբոքում առաջացնել մարմնում, ինչը կարող է նաև հոդացավի պատճառ դառնալ։ Այնպիսի հիվանդությամբ, ինչպիսին է արթրիտը, տառապող մարդիկ կարող են զգալ անհանգստության աճ շաքարի բարձր մակարդակից։ Նրանց համար ավելի հավասարակշռված դիետան օգտակար կլինի։6. Ատամների փչացումՍա ավելի ակնհայտ է։ Շաքարը սնուցում է բերանի խոռոչի բակտերիաներին՝ հանգեցնելով թթուների արտադրությանը, որոնք քայքայում են ատամի էմալը և նպաստում ատամների փչացմանը։ Եթե դուք չափազանց շատ շաքար եք օգտագործում, կարող եք մեծացնել ատամների քայքայման ռիսկը։ 7. Հոգնածություն և ցածր էներգիաՄինչ շաքարը էներգիայի արագ խթան է ապահովում, դրան հաճախ հաջորդում է էներգիայի մակարդակի կտրուկ անկում։ Արյան շաքարի արագ տատանումները կարող են անհատներին թողնել հոգնած և ցածր էներգիայով, հատկապես, երբ այն սպառվում է ավելցուկային քանակությամբ։ Դա փոխհատուցելու համար ավելի շատ շաքար է մտցվում՝ փորձելով պահպանել արյան շաքարի բարձր մակարդակի զգացողությունը, ինչը հանգեցնում է ընդհանուր առմամբ չափազանց շատ շաքարի։ Դա նաև թակարդ է, քանի որ մարմինը մնում է քաղցած, և մինչ ձեր արյան շաքարը բարձրանում է, ձեր էներգիայի մակարդակը չի բարձրանում։8. ԳրգռվածությունՇաքարի սպառումն ընդհանրապես կարող է ազդել տրամադրության կայունության վրա՝ առաջացնելով արյան շաքարի մակարդակի արագ տատանումներ։ Սա կարող է հանգեցնել գրգռվածության և տրամադրության փոփոխությունների, քանի որ մարմինը պայքարում է գլյուկոզայի մակարդակը կարգավորելու համար։ Մտածեք ինչ-որ մեկի մասին, ով «քաղցած-զայրացած» է, բայց բջջային մակարդակում․ դա է տեղի ունենում, երբ դուք չափազանց շատ շաքար եք օգտագործում։9. Քաղցրավենիքի նկատմամբ ցանկությունՇաքարը ակտիվացնում է ուղեղի պարգևատրման համակարգը, որը ուղեղն արագ սովորում է ավելին փնտրել։ Չափազանց շատ շաքարը խաթարում է ուղեղի բնականաբար այս պարգևները ստանալու կամ վաստակելու ունակությունը և ստեղծում է ցանկությունների ցիկլ՝ հանգեցնելով չափից ավելի սպառման։10. Սնունդը բավականաչափ քաղցր չի թվումԵրբ դուք չափազանց շատ շաքար եք ուտում, դա ապազգայացնում է ձեր համի բջիջները՝ նվազեցնելով սննդի բնական քաղցր համը։ Դուք կարող եք կարիք զգալ ավելի քաղցր սնունդ սպառելու՝ ցանկությունը բավարարելու համար, ինչը միայն հանգեցնում է, ինչպես դուք եք կռահել, շաքարի ավելի մեծ սպառման։ԵզրակացությունԱվելորդ շաքարի սպառման բացասական կողմնակի ազդեցությունները դուրս են գալիս պարզապես քաշի ավելացման շրջանակներից։ Տրամադրության փոփոխություններից մինչև քնի խնդիրներ և առողջական ռիսկերի աճ, չափազանց շատ շաքարը բացասաբար է ազդում ձեզ վրա բոլոր կողմերից։ Կարևոր է ուշադիր լինել ձեր սննդակարգում շաքարի քանակին։ Նախապատվությունը տվեք ամբողջական սննդին՝ վերամշակվածի փոխարեն, և առաջնահերթություն դարձրեք հավասարակշռված սննդակարգը։ Նշաններին տեղյակ լինելը առաջին քայլն է դեպի ավելի լավ առողջություն և ընդհանուր բարեկեցություն։
