Մեր երկրում խատուտիկի օգտագործման մշակույթն այնքան զարգացած չէ, որքան շատ այլ երկրներում, որտեղ այս մթերքն ակտիվորեն կիրառվում է ինչպես եվրոպական, այնպես էլ ասիական խոհանոցում։ Միջազգային խոհանոց առաջարկող ռեստորաններում արդեն լայնորեն պատրաստվում են սեզոնային ուտեստներ՝ օգտագործելով դեղին խատուտիկի ծաղիկները։ Այս բաղադրիչը հասանելի է բոլորին և բացարձակապես անվճար, ինչը այն դարձնում է իդեալական ընտրություն տնային խոհարարության համար։
Խատուտիկներն ավելի լավ է հավաքել քաղաքային ճանապարհներից հեռու՝ անտառում կամ այգում։
Խատուտիկի թեյ
Նրանք, ովքեր ցանկանում են մաքրել օրգանիզմը և նվազեցնել քաշը, պետք է փորձեն խատուտիկի բուժիչ թեյը։ Այս ըմպելիքն ունի թեթև միզամուղ և լուծողական ազդեցություն, նպաստում է դետոքսիկացիային՝ մեղմորեն մաքրելով երիկամները և աղիքները։
Խատուտիկը հարուստ է մագնեզիումով, երկաթով, ֆոսֆորով, կալիումով, ինուլինով, A և C վիտամիններով, ինչը այն հատկապես արժեքավոր է դարձնում գարնանը, երբ շատերն տառապում են ավիտամինոզից։
Խատուտիկի թեյի պատրաստում
Ձեզ հարկավոր է 100 գ ծաղիկ, 300 մլ ջուր և մեղր կամ շաքարավազ՝ ըստ ճաշակի։
Եփելուց առաջ ծաղիկները պետք է տեսակավորել, մաքրել միջատներից և աղբից։ Առանձնացրեք թերթիկները, դրեք թեյնիկի մեջ, լցրեք եռացրած ջուր և թրմեք մոտ երեք րոպե։ Ցանկության դեպքում ավելացրեք մեղր կամ շաքարավազ։
Խատուտիկը խոհարարության մեջ
Խատուտիկն անվտանգ է ուտելու համար, այն օգտագործվում է տարբեր ուտեստներ և դեղամիջոցներ պատրաստելու համար։ Օգտագործվում են տերևները, ծաղիկները և արմատները։ Արմատներից պատրաստում են սուրճ հիշեցնող ըմպելիք, իսկ տերևներից ու ծաղիկներից՝ մուրաբա, գինի, թուրմեր, աղցաններ և ապուրներ։
Խատուտիկի տերևներից պատրաստված կանաչ պեստո սոուսը հայտնի է եվրոպական խոհանոցում։
Մեր երկրում խատուտիկից ավելի հաճախ մուրաբա են պատրաստում դեղին ծաղկաբույլերից, որն ունի մեղրի համ՝ թեթև թթվությամբ և դաշտային խոտաբույսերի բույրով։
Խատուտիկի մուրաբայի բաղադրատոմսերը կարող են ներառել ցիտրուսային մրգեր, կիտրոն, նարինջ, ընկույզ, անանուխ, կոճապղպեղ։
Խատուտիկի բուժիչ հատկությունները տարածվում են նրա բոլոր մասերի վրա՝ արմատներ, տերևներ և ծաղիկներ։ Այն նպաստում է տոքսինների դուրսբերմանը, խթանում է սրտանոթային համակարգի աշխատանքը և բարձրացնում տրամադրությունը։
Խատուտիկներն օգտակար են նաև կերակրող մայրերի համար, քանի որ այս բույսի հյութը նպաստում է կաթնարտադրության ավելացմանը։
Խատուտիկի բուժիչ հատկությունները
Ավիցենան օգտագործել է խատուտիկի կաթնահյութը սրտի և երիկամների այտուցները բուժելու համար, խորհուրդ է տվել այն ջրգողության և երակային լճացման դեպքում։ Ռուսաստանում խատուտիկը ավանդաբար օգտագործվել է լնդախտի և դեղնախտի բուժման համար։
Խատուտիկի հակաօքսիդանտներով հարուստ բաղադրությունը պաշտպանում է շաքարախտից և քաղցկեղից, նպաստում է ջրաաղային փոխանակության կարգավորմանը և արագացնում է կաթվածներից հետո վերականգնումը։
Խատուտիկի արմատներից ստացված էքստրակտները և թուրմերը կիրառվում են փայծաղի, ենթաստամոքսային գեղձի հիվանդությունների, ստամոքսի բարձր թթվայնության և ավշային հանգույցների բորբոքումների դեպքում։
Խատուտիկի կիրառումը ժողովրդական բժշկության մեջ
Խատուտիկի արմատներից ստացված փոշին օգտագործվում է վերքերի, այրվածքների և խոցերի բուժման համար։
Ծաղիկների եփուկն օգտագործվում է անքնության և հիպերտոնիայի դեպքում։
Խատուտիկի կազմի մեջ մագնեզիումի մեծ քանակությունը օգտակար է նյարդային համակարգի, սրտի համար և նպաստում է արյան մեջ հեմոգլոբինի մակարդակի բարձրացմանը։
Խատուտիկի մշակում
Շատ երկրներում, ներառյալ Ֆրանսիան, Ավստրիան, Գերմանիան, Հնդկաստանը, Ճապոնիան և ԱՄՆ-ը, խատուտիկներն աճեցվում են հատուկ պլանտացիաներում։ Այս բույսն օգտագործվում է բուժիչ աղցաններ, մուրաբա, գինի և թթու դրած մթերքներ պատրաստելու համար։ Խատուտիկի նուրբ թթու դրած բողբոջներն օգտագործվում են որպես կապերսի այլընտրանք, իսկ ծաղիկներից եփում են էկզոտիկ մուրաբա։ Խատուտիկի արմատները մշակում են՝ սուրճի համ հիշեցնող ըմպելիք ստանալու համար։
Խատուտիկներն ամեն օր օգտագործելով կարելի է նկատելիորեն բարելավել մաշկի վիճակը. պզուկները և ակնեները անհետանում են, ինչպես նաև մաշկի տարբեր բորբոքումները։
Արևը անաչառ լուսավորում է երկիրը՝ կյանք տալով ամեն ինչին։ Սակայն ոչ բոլոր բույսերն են կարողանում լիովին օգտագործել դրա բարիքները։ Խատուտիկը բացառություն է։ Այն կարծես փոքրիկ արև լինի, որը կենսական ուժ է ճառագայթում։ Դրա կազմի մեջ պարունակվում է երկաթ, հենց այն տարրը, որը իսկական արևի հիմնական բաղադրիչներից մեկն է։ Հետևաբար, խատուտիկը արդարացիորեն կարելի է անվանել առողջության դարբնոց։
Ժողովրդական բուժման մեթոդներ
Անոթային հիվանդությունները հիմնական անհանգստություններից են, որոնք կարելի է թեթևացնել՝ օգտագործելով խատուտիկներ։ Ռևմատիզմը հատկապես դաժան է՝ ախտահարելով արդեն չորրորդ սերնդի հիվանդներին։ Անհրաժեշտ է հավաքել խատուտիկի թարմ ծաղիկներ, աղալ դրանք շաքարավազի հետ 1:1 հարաբերությամբ, մեկ օր թողնել բացօթյա, ապա մեկուկես շաբաթով դնել սառնարան, քամել և զտել պարունակությունը։ Նման միջոցի ընդունումը զգալիորեն օգնում է թեթևացնել վիճակը։
Հիմնական բուժումը ներառում է խատուտիկի ցողունների օգտագործումը, որոնք պետք է ուտել հում վիճակում։ Սա հատկապես արդյունավետ է ծաղկելուց երրորդ օրը, երբ ցողունները դառնում են փոքր-ինչ դարչնագույն և լցված հյութով։
Հոդային հիվանդություններ և այլ հիվանդություններ։ Խատուտիկը կարող է ազատել լեղապարկի և երիկամների քարերից, բարելավում է նյութափոխանակությունը, ինչը հանգեցնում է հոդերի, պարանոցի, մատների ցավերի նվազմանը։ Դրա համար օգտագործում են խատուտիկի մեղր, որը պետք է օգտագործել երկու տարի՝ լավագույն արդյունքի հասնելու համար։
Խատուտիկի մեղրի պատրաստում
Հավաքում են ծաղիկները էկոլոգիապես մաքուր գոտում, լվանում և եփում ջրի մեջ մեկ ժամ։ Ապա ավելացնում են շաքարավազ և եփում ևս մեկ ժամ։ Ավարտից 15 րոպե առաջ ավելացնում են մեկ կիտրոնի հյութը։ Ընդունում են մեկ թեյի գդալ՝ օրական երեք անգամ։
Այս մեթոդները թույլ են տալիս ոչ միայն բարելավել ֆիզիկական վիճակը, այլև հարստացնել օրգանիզմը անհրաժեշտ միկրոտարրերով, մաքրել այն տոքսիններից և բարելավել ընդհանուր ինքնազգացողությունը։