🧠 Ձեր հիշողությունը թուլանում է, բայց դուք նույնիսկ չեք նկատում։ Իսկ ուղեղին պարզապես չեն հերիքում այս 7 մթերքները։

Ձեր հիշողությունը թուլանում է, բայց դուք նույնիսկ չեք նկատում։ Իսկ ուղեղին պարզապես չեն հերիքում այս 7 մթերքները։

Մոռանում եք անուններ։ Միտքը կիսատ եք թողնում, քանի որ չեք կարողանում հիշել անհրաժեշտ բառը։ Մեսենջերը բացել եք, բայց չեք հիշում՝ ինչու։ Իսկ գուցե սկսե՞լ եք ավելի հաճախ գրգռվել, վատ քնել, արագ հոգնել խոսակցություններից։

🧠 Ձեր հիշողությունը թուլանում է, բայց դուք նույնիսկ չեք նկատում։ Իսկ ուղեղին պարզապես չեն հերիքում այս 7 մթերքները։

Սա «տարիքը» չէ սովորական իմաստով։ Սա ուղեղն է հուշում՝ իրեն աջակցություն է պակասում։ Ընդ որում, ոչ թե հավելումների կամ կախարդական հաբերի, այլ սովորական սննդի՝ այն, ինչը սնում է ոչ թե ստամոքսը, այլ գլուխը։

Ինչու՞ է ուղեղը «դանդաղում»։

Տարիների հետ ուղեղն իսկապես այլ կերպ է աշխատում։ Արյան հոսքը նվազում է, նեյրոնային կապերն ավելի դանդաղ են ձևավորվում, ավելի վատ են յուրացվում վիտամիններն ու ճարպերը, որոնք անհրաժեշտ են ուղեղին։ Սակայն վատանում է ոչ միայն «տեխնիկան», այլև՝ սնուցումը։

Մենք ուտում ենք՝ կշտանալու համար։ Իսկ ուղեղին բոլորովին այլ բան է պետք՝ ճարպեր, B խմբի վիտամիններ, երկաթ, մագնեզիում, խոլին, հակաօքսիդանտներ։ Առանց դրանց՝ մտքերը կարծես բամբակի միջով են անցնում։ Իսկ հիշողությունը սկսում է խափանվել ոչ մի տեղից։

Ահա 7 մթերք, որոնք իսկապես կօգնեն աջակցել ուղեղի աշխատանքին։

1. Ընկույզ

Դրանց ձևը, որը նման է ուղեղին, զուտ պատահականություն է։ Իսկ օգուտը՝ լիովին իրական։ Ընկույզները հարուստ են օգտակար ճարպերով և նյութերով, որոնք պաշտպանում են ուղեղի բջիջները։ Եթե դրանք պարբերաբար եք ուտում, գլուխն ավելի պարզ է աշխատում, ներքին քաոսը վերանում է, ավելի հեշտ է կենտրոնանալ։

Քանի՞ս և ինչպե՞ս. Օրական մի բուռ ընկույզ։ Ավելացրեք շիլայի, աղցանի մեջ, կամ պարզապես կերեք այսպես՝ չտապակած և առանց աղի։

2. Ձու

Դրանք շատ խոլին են պարունակում՝ մի նյութ, որն օգնում է նեյրոններին «շփվել» միմյանց հետ։ Եթե այն պակասում է, առաջանում է ցրվածություն, թուլություն, գրգռվածություն։ Իսկ երբեմն՝ պարզապես անհեթեթ մոռացկոտություն, որից անհարմար է զգացվում։

Ինչպե՞ս ուտել. Օրական մեկ-երկու ձու։ Եփած, ձվածեղի մեջ, կանաչեղենի հետ։ Ցանկալի է առանց յուղի։

3. Բրոկկոլի

Ամենասիրելի բանջարեղենը չէ, բայց ամենաօգտակարներից մեկն է։ Այն օգնում է ուղեղին նոր կապեր ստեղծել և պաշտպանում է քրոնիկ բորբոքումից՝ հիշողության թաքնված թշնամիներից մեկից։ Հատկապես կարևոր է 50-ից հետո, երբ օրգանիզմն այլևս այդքան հեշտությամբ ինքնուրույն չի հաղթահարում այս խնդիրը։

Ինչպե՞ս ուտել. Մի փոքր եփել կամ շոգեխաշել։ Չվերածել շիլայի։

4. Հապալաս և սև հաղարջ

Պտուղները բարելավում են արյան հոսքը դեպի ուղեղ։ Սա նշանակում է՝ ավելի շատ թթվածին, ավելի շատ պարզություն, ավելի քիչ թուլություն և դատարկ հայացք էկրանին։ Բացի այդ՝ դրանք պաշտպանում են անոթները, հետևաբար՝ նաև ուղեղը թթվածնային քաղցից։

Ինչպե՞ս ուտել. Թարմ կամ սառեցրած։ Շիլայի, յոգուրտի հետ, առանձին։ Առանց շաքարի։

5. Հնդկաձավար

Հնդկաձավարը «շաքարախտով հիվանդների համար նախատեսված սնունդ» չէ։ Այն մթերք է, որը տալիս է հավասար էներգիա՝ առանց շաքարի տատանումների, և աջակցում է ուղեղի աշխատանքին։ Բացի այդ՝ այն շատ երկաթ և մագնեզիում է պարունակում։ Իսկ դրանք ուղղակիորեն ազդում են ուշադրության և էմոցիոնալ վիճակի վրա։

Ինչպե՞ս ուտել. Նվազագույն աղ, առավելագույն պարզություն։ Բանջարեղենի, կաթնաշոռի, ձվի հետ՝ ով ինչպես է սիրում։

6. Ձիթապտղի յուղ

Ուղեղին ճարպ է պետք։ Բայց ոչ երշիկից ու տապակած կարտոֆիլից, այլ նորմալ յուղից։ Ձիթապտղի յուղն օգնում է նվազեցնել բորբոքումը, պաշտպանում է անոթները և բարելավում ազդանշանների փոխանցումը ուղեղի բջիջների միջև։

Ինչպե՞ս ուտել. Օրական 1 գդալ։ Աղցանի, շիլայի, բանջարեղենի մեջ։ Չտապակել։ Պարզապես ավելացնել։

7. Կաթնաշոռ

Կաթնաշոռը պարզապես սպիտակուց չէ։ Այն նաև հանգստություն և կայուն տրամադրություն է ապահովում։ Եթե այն պակասում է, առաջանում է անհանգստություն, անքնություն և «աղմկոտ գլխի» զգացողություն։

Ինչպե՞ս ուտել. Քիչ, բայց պարբերաբար։ Ավելի լավ է առավոտյան կամ ցերեկը, հատապտուղների կամ կանաչեղենի հետ։

Ի՞նչ կփոխվի, եթե այս ամենը ուտեք։

Սա «20 տարեկանի հիշողություն» չէ, բայց նկատելի է։ Մի քանի շաբաթից ուղեղն ավելի հանգիստ, մաքուր, հանգիստ կաշխատի։ Կվերանա ցրվածությունը, էներգիա կհայտնվի, քունը կբարելավվի։

Պարտադիր չէ ամեն ինչ միանգամից ուտել։ Ավելացրեք 2-3 մթերք, և դա արդեն բավարար կլինի՝ զգալու համար՝ «գլխում ավելի թեթևացավ»։

Կարևոր է

Այս հոդվածը ճանաչողական բնույթ է կրում և չի փոխարինում բժշկի խորհրդատվությանը։ Եթե հիշողությունը վատանում է, հայտնվում են հիշողության կտրուկ խնդիրներ, խանգարվում է խոսքը, մի ձգձգեք, դիմեք մասնագետի։ Բայց եթե պարզապես զգում եք, որ «ուղեղն այլևս նույն կերպ չի աշխատում», սկսեք սնունդից։ Հաճախ սա ամենապարզ, բայց ամենաարդյունավետ միջոցն է՝ վերադարձնելու ձեզ պարզություն, վստահություն և մտքի ուժ։

Կիսվել սոց․ ցանցերում