Ամեն ամառ ես 3 կգ հաղարջ եմ գնում, որպեսզի մի քանի բանկա այս աստվածային ըմպելիքից պատրաստեմ։
Սև հաղարջն իր հագեցած համով առանձնանում է մյուս հատապտուղներից, իսկ բնորոշ թթվաշությունը այն իդեալական է դարձնում մուրաբա և ոչ միայն պատրաստելու համար։
Խանութների դարակներում բնական հումքի և փոշու միջև երկար չընտրելու համար միշտ ավելի ձեռնտու է գինին ինքնուրույն պատրաստել։ Այս գործընթացում բացարձակապես ոչ մի բարդ բան չկա, պարզապես ժամանակ է պետք։
### Բաղադրիչներ
* **Հաղարջ** – 3 կգ
* **Ջուր** – 5 լ
* **Շաքարավազ** – 2 կգ
### Պատրաստում
Առաջին փուլը հումքի պատրաստումն է։ Հաղարջը լվանալ չի կարելի, քանի որ կարող եք պատահաբար հեռացնել բնական խմորիչները, և խմորումը չի սկսվի։ Պարզապես մաքրեք հատապտուղները՝ հեռացնելով փչացածները, իսկ հետո մանրակրկիտ տրորեք հաղարջը ձեռքերով կամ գրտնակով։
1,5 կգ շաքարավազը լուծեք ջրի մեջ և լցրեք հաղարջի վրա։ Խմորման համար ընտրեք մեծ տարա, քանի որ այն չպետք է լցվի ավելի քան երկու երրորդով։ Երբ հաղարջի մորսը լցնեք տարայի մեջ, պարանոցին ռետինե ձեռնոց հագցրեք և տարան դրեք տաք տեղ (18-ից 25 աստիճան)։
Թողեք հաղարջը խմորվի 3 շաբաթ։ Այնուհետև ստուգեք ըմպելիքը, ավելացրեք մնացած շաքարավազը, եթե այն ձեզ չափազանց թթու թվա, և թողեք ևս 3 շաբաթ։
6 շաբաթ հետո հաղարջի գինին պատրաստ կլինի, մնում է միայն ձողիկով լցնել բանկաների մեջ և պահել մութ զով տեղում։
Ընդհանուր առմամբ, հաղարջի գինու պատրաստումը տևում է ոչ ավելի, քան մեկ ժամ, պարզապես այն պետք է ձգել մի քանի ամիս։ Գլխավորը՝ ժամանակին նշել, որ դուք գինի եք պատրաստում։ Այն ունի վառ համ և բույր, ինչը նշանակում է, որ այն հարմար է մսային և կծու ուտեստների, հատկապես տապակած և ապխտած մսի, ինչպես նաև սունկի հետ։ Միջին հաշվով դուք կստանաք մոտ 7 լիտր ընտիր տնական արտադրանք։ Ձեզ դուր եկա՞վ մեր բաղադրատոմսը։