Մեր երկրում խատուտիկի օգտագործման մշակույթը այնքան զարգացած չէ, որքան շատ այլ երկրներում, որտեղ այս բույսն ակտիվորեն կիրառվում է ինչպես եվրոպական, այնպես էլ ասիական խոհանոգործության մեջ։ Միջազգային խոհանոց առաջարկող ռեստորաններում արդեն լայնորեն պատրաստում են սեզոնային ուտեստներ՝ օգտագործելով դեղին խատուտիկի ծաղիկներ։ Այս բաղադրիչը հասանելի է բոլորին և բացարձակապես անվճար, ինչը այն դարձնում է իդեալական ընտրություն տնային խոհանոգործության համար։
Խատուտիկներն ավելի լավ է հավաքել քաղաքային ճանապարհներից հեռու՝ անտառում կամ այգում։
### Խատուտիկի թեյ
Նրանք, ովքեր ցանկանում են մաքրել օրգանիզմը և նվազեցնել քաշը, պետք է փորձեն խատուտիկի բուժիչ թեյը։ Այս ըմպելիքն ունի թեթև միզամուղ և լուծողական ազդեցություն, նպաստում է դետոքսիկացիային՝ մեղմորեն մաքրելով երիկամներն ու աղիքները։
Խատուտիկը հարուստ է մագնեզիումով, երկաթով, ֆոսֆորով, կալիումով, ինուլինով, A և C վիտամիններով, ինչը այն հատկապես արժեքավոր է դարձնում գարնանը, երբ շատերը տառապում են ավիտամինոզից։
### Խատուտիկի թեյի պատրաստում
Ձեզ հարկավոր է 100 գ ծաղիկ, 300 մլ ջուր և մեղր կամ շաքար՝ ըստ ճաշակի։
Եփելուց առաջ ծաղիկները պետք է մաքրել միջատներից և աղբից։ Առանձնացրեք թերթիկները, դրեք թեյնիկի մեջ, վրան եռացրած ջուր լցրեք և թրմեք մոտ երեք րոպե։ Ցանկության դեպքում ավելացրեք մեղր կամ շաքար։
### Խատուտիկը խոհանոգործության մեջ
Խատուտիկն անվտանգ է սննդի մեջ օգտագործելու համար, այն կիրառվում է տարբեր ուտեստներ և դեղամիջոցներ պատրաստելու համար։ Օգտագործվում են տերևները, ծաղիկները և արմատները։ Արմատներից պատրաստում են սուրճ հիշեցնող ըմպելիք, իսկ տերևներից ու ծաղիկներից՝ մուրաբա, գինի, թուրմեր, աղցաններ և ապուրներ։
**Խատուտիկի տերևներից պատրաստված կանաչ պեստո սոուսը** հանրաճանաչ է եվրոպական խոհանոգործության մեջ։
Մեր երկրում խատուտիկից ավելի հաճախ մուրաբա են պատրաստում դեղին ծաղկաբույլերից, որն առանձնանում է մեղրի համով՝ թեթև թթվությամբ և դաշտային խոտաբույսերի բույրով։
Խատուտիկի մուրաբայի բաղադրատոմսերը կարող են ներառել ցիտրուսայինների, կիտրոնի, նարնջի, ընկույզի, անանուխի, կոճապղպեղի ավելացում։
Խատուտիկի բուժիչ հատկությունները տարածվում են նրա բոլոր մասերի՝ արմատների, տերևների և ծաղիկների վրա։ Այն նպաստում է տոքսինների դուրսբերմանը, խթանում է սիրտ-անոթային համակարգի աշխատանքը և բարձրացնում տրամադրությունը։
Խատուտիկը օգտակար է նաև կերակրող մայրերի համար, քանի որ այս բույսի հյութը նպաստում է լակտացիայի ուժեղացմանը։
### Խատուտիկի բուժիչ հատկությունները:
* **Ավիցեննան** խատուտիկի կաթնային հյութն օգտագործել է սրտի և երիկամային այտուցները բուժելու համար, խորհուրդ է տվել այն ջրգողության և երակային լճացման դեպքում։ Ռուսաստանում խատուտիկն ավանդաբար օգտագործվել է լնդախտի և դեղնախտի բուժման համար։
* Խատուտիկի՝ **հակաօքսիդանտներով հարուստ** բաղադրությունը պաշտպանում է շաքարախտից և քաղցկեղից, նպաստում է ջրաաղային փոխանակության կարգավորմանը և արագացնում է ինսուլտներից հետո վերականգնումը։
* Խատուտիկի արմատներից ստացված **էքստրակտներն ու թուրմերը** կիրառվում են փայծաղի, ենթաստամոքսային գեղձի հիվանդությունների, ստամոքսի բարձր թթվայնության և ավշային հանգույցների բորբոքումների դեպքում։
### Խատուտիկի կիրառումը ժողովրդական բժշկության մեջ.
* Խատուտիկի արմատների **փոշին** օգտագործվում է վերքերի, այրվածքների և խոցերի ապաքինման համար։
* Ծաղիկների **եփուկը** կիրառվում է անքնության և հիպերտոնիայի դեպքում։
* Խատուտիկի բաղադրության մեջ մագնեզիումի մեծ քանակությունը օգտակար է նյարդային համակարգի, սրտի համար և նպաստում է արյան մեջ հեմոգլոբինի մակարդակի բարձրացմանը։
### Խատուտիկի մշակումը.
Շատ երկրներում, ներառյալ Ֆրանսիան, Ավստրիան, Գերմանիան, Հնդկաստանը, Ճապոնիան և ԱՄՆ-ը, խատուտիկներն աճեցվում են հատուկ պլանտացիաներում։ Այս բույսն օգտագործվում է բուժիչ աղցաններ, մուրաբա, գինի և թթու դրած մթերքներ պատրաստելու համար։ Խատուտիկի նուրբ թթու դրած կոկոններն օգտագործվում են որպես կապարսի այլընտրանք, իսկ ծաղիկներից եփում են էկզոտիկ մուրաբա։ Խատուտիկի արմատները մշակում են՝ սուրճի համ հիշեցնող ըմպելիք ստանալու համար։
Խատուտիկներն ամեն օր օգտագործելով՝ կարելի է նկատելիորեն բարելավել մաշկի վիճակը. պզուկներն ու ակնեները վերանում են, ինչպես նաև մաշկի տարբեր բորբոքումներ։
Արևն անկողմնակալ լուսավորում է երկիրը՝ կյանք տալով ամեն ինչին։ Սակայն ոչ բոլոր բույսերն են ի վիճակի լիարժեք օգտագործել դրա բարիքները։ Խատուտիկը բացառություն է։ Այն կարծես փոքրիկ արև լինի, որը կենսական ուժ է ճառագայթում։ Նրա բաղադրության մեջ պարունակվում է երկաթ, հենց այն տարրը, որը իսկական արևի հիմնական բաղադրիչներից մեկն է։ Ուստի խատուտիկին արդարացիորեն կարելի է անվանել առողջության դարբնոց։
### Ժողովրդական բուժման մեթոդներ
**Անոթային հիվանդությունները** գլխավոր անախորժություններից են, որոնք կարելի է թեթևացնել՝ օգտագործելով խատուտիկներ։ Ռևմատիզմը հատկապես դաժան է՝ ախտահարելով հիվանդների արդեն չորրորդ սերունդը։ Անհրաժեշտ է հավաքել խատուտիկի թարմ ծաղիկներ, մանրացնել դրանք շաքարի հետ 1:1 հարաբերությամբ, մեկ օր թողնել բաց օդում, այնուհետև մեկ ու կես շաբաթ դնել սառնարանում, քամել և զտել պարունակությունը։ Նման միջոցի ընդունումը զգալիորեն օգնում է թեթևացնել վիճակը։
Հիմնական բուժումը ներառում է **խատուտիկի ցողունների օգտագործումը**, որոնք անհրաժեշտ է ուտել հում վիճակում։ Սա հատկապես արդյունավետ է ծաղկումից հետո երրորդ օրը, երբ ցողունները դառնում են փոքր-ինչ շագանակագույն և հյութով լի։
**Հոդային հիվանդություններ և այլ հիվանդություններ։** Խատուտիկը ի վիճակի է ազատել լեղապարկի և երիկամների քարերից, բարելավում է նյութափոխանակությունը, ինչը հանգեցնում է հոդերի, պարանոցի, ձեռքի մատների ցավերի նվազմանը։ Դրա համար օգտագործում են խատուտիկի մեղր, որը պետք է օգտագործել երկու տարվա ընթացքում՝ լավագույն արդյունքի հասնելու համար։
**Մեղրի պատրաստում խատուտիկից։** Ծաղիկները հավաքում են էկոլոգիապես մաքուր գոտում, լվանում և եփում ջրում մեկ ժամ։ Այնուհետև ավելացնում են շաքար և եփում ևս մեկ ժամ։ Ավարտից 15 րոպե առաջ ավելացնում են մեկ կիտրոնի հյութը։ Ընդունում են օրական երեք անգամ մեկ թեյի գդալով։
Այս մեթոդները թույլ են տալիս ոչ միայն բարելավել ֆիզիկական վիճակը, այլև հարստացնել օրգանիզմը անհրաժեշտ միկրոէլեմենտներով, մաքրել այն տոքսիններից և բարելավել ընդհանուր ինքնազգացողությունը։