Շաքարախտը «լուռ» հիվանդություն է, որը հաճախ աննկատ է զարգանում, մինչև որ սկսում է լուրջ առողջական խնդիրներ առաջացնել։ Վաղ նախազգուշացնող նշանները ճանաչելը կարող է օգնել վաղ ախտորոշման և բուժման հարցում՝ կանխելով բարդությունները։ Ահա յոթ հիմնական ախտանիշ, որոնք չպետք է անտեսել։ Հաճախակի միզարձակումՀաճախակի միզարձակումը շաքարախտի առաջին նշաններից է։ Երբ արյան շաքարի մակարդակը չափազանց բարձր է, երիկամները ստիպված են լինում գերլարված աշխատել՝ ավելորդ շաքարը ֆիլտրելու և հեռացնելու համար։ Փորձելով ազատվել այս ավելորդ շաքարից՝ նրանք ավելի շատ մեզ են արտադրում, ուստի ստիպված կլինեք ավելի հաճախ օգտվել զուգարանից, հատկապես գիշերները։
Միզարձակման այս աճը ուղղակիորեն պայմանավորված է նրանով, որ ձեր երիկամները չեն կարողանում հաղթահարել արյան մեջ առկա ավելորդ շաքարի քանակը։ Երբ նրանք չեն կարողանում ամբողջությամբ կլանել այն, ավելորդ շաքարը դուրս է բերվում մեզի միջոցով։ Այսպիսով, եթե նկատում եք, որ սովորականից ավելի հաճախ եք զուգարան գնում, դա կարող է լինել արյան մեջ շաքարի բարձր մակարդակի կամ շաքարախտի վաղ նշան։Ավելորդ ծարավ Ավելորդ ծարավը հաճախ զուգորդվում է հաճախակի միզարձակման հետ։ Մինչդեռ շոգ օրը կամ բավարար քանակությամբ ջուր չխմելուց հետո ծարավ զգալը նորմալ է թվում, մշտական կամ ուժեղ ծարավը կարող է լինել շաքարախտի նախազգուշացնող նշան։ Երբ ձեր մարմինը դժվարանում է պատշաճ կերպով մշակել շաքարը, ավելորդ շաքարը հայտնվում է արյան մեջ։ Այն հեռացնելու համար ձեր երիկամներն ավելի շատ մեզ են արտադրում՝ հանգեցնելով հաճախակի միզարձակման։ Սա էլ իր հերթին հանգեցնում է ջրազրկման՝ մշտապես ծարավ զգալու պատճառ դառնալով։Ավելի շատ ջուր խմելը՝ այս ծարավը հագեցնելու համար, չի օգնում, քանի որ շրջանը շարունակվում է. որքան շատ եք խմում, այնքան շատ եք միզում, և ծարավը մնում է չհագեցած։ Շատերը անտեսում են այս ախտանիշը՝ ենթադրելով, որ դա հեղուկներն ավելի շատ խմելու բնական արձագանք է։ Սակայն, եթե մշտապես ծարավ եք զգում նույնիսկ ջուր խմելուց հետո և հաճախակի եք միզում, դա կարող է ցույց տալ, որ ձեր մարմինը բավարար քանակությամբ ինսուլին չի արտադրում, ինչը շաքարախտի վաղ նշան է։Չբացատրվող քաշի կորուստՀանկարծակի և չբացատրվող քաշի կորուստը, հատկապես, երբ ակտիվորեն չեք փորձում նիհարել, կարող է վաղ նշան լինել, որ ձեր առողջության հետ ինչ-որ բան այն չէ, և հնարավոր է՝ դա շաքարախտի վաղ նշան է։ Երբ մարմինը չի կարողանում բավարար էներգիա ստանալ ձեր կերած սնունդից, այն սկսում է քայքայել մկանային և ճարպային պահեստները՝ որպես վառելիք։ Սա կարող է հանգեցնել նկատելի քաշի կորստի, նույնիսկ եթե ձեր սնվելու սովորությունները չեն փոխվել։ Նախաշաքարախտի կամ շաքարախտի դեպքերում սա տեղի է ունենում, քանի որ մարմինը չի կարող արդյունավետորեն օգտագործել սնունդից ստացված գլյուկոզան՝ էներգիայի համար։ Ինսուլինը՝ հորմոնը, որը պատասխանատու է բջիջներին գլյուկոզա կլանելու հարցում օգնելու համար, դառնում է պակաս արդյունավետ։ Արդյունքում, չնայած ախորժակի աճին կամ սննդի ընդունմանը, մարմինը չի կարողանում ստանալ գլյուկոզայից անհրաժեշտ էներգիան և դրա փոխարեն դիմում է ճարպային և մկանային պահեստներին՝ հանգեցնելով քաշի կորստի։Այս գործընթացը բարդանում է մարմնի կողմից ավելորդ շաքարը միզարձակման միջոցով վերացնելու փորձերով, ինչը էլ ավելի է նպաստում հեղուկի և քաշի կորստին։ Ճարպի և մկանների այրումը, ինչպես նաև միզարձակման աճը կարող են հանգեցնել զգալի, աննպատակ քաշի կորստի։Վերքերի և կտրվածքների դանդաղ ապաքինումՇաքարախտով հիվանդների մոտ արյան շաքարի բարձր մակարդակը կարող է խաթարել մարմնի՝ վերքերը բուժելու բնական ունակությունը, ինչը հատկապես վտանգավոր կարող է լինել, եթե շաքարախտը չախտորոշվի։ Շաքարի բարձր մակարդակը կարող է վնասել նյարդերը և անոթները՝ խաթարելով արյան շրջանառությունը։ Արյան վատ շրջանառությունը նշանակում է, որ վերքերին չեն հասնում պատշաճ ապաքինման համար անհրաժեշտ կենսական սննդանյութերն ու թթվածինը։ Արդյունքում, նույնիսկ փոքր կտրվածքները և կապտուկները կարող են շաբաթներ, նույնիսկ ամիսներ պահանջել ապաքինվելու համար՝ մեծացնելով վարակների ռիսկը։ Երբ արյան շաքարի մակարդակը մնում է բարձր, այն նաև թուլացնում է իմունային համակարգը՝ էլ ավելի դանդաղեցնելով ապաքինման գործընթացը և մեծացնելով բակտերիալ վարակների հավանականությունը։ Եթե նկատում եք, որ կտրվածքները կամ վերքերը դանդաղ են ապաքինվում, հատկապես եթե դրանք ուղեկցվում են նախաշաքարախտի այլ նշաններով, կարևոր է դիմել բուժաշխատողի։ Վերքերի դանդաղ ապաքինումը հստակ ցուցում է, որ ձեր մարմինը հնարավոր է արդյունավետորեն չի կարգավորում արյան շաքարը, ինչը նախաշաքարախտի կարևոր նախազգուշացնող նշան է։ Վաղ հայտնաբերումը և միջամտությունը՝ ապրելակերպի փոփոխությունների և բժշկական ուղղորդման միջոցով, կարող են օգնել կառավարել նախաշաքարախտը և կանխել դրա անցումը 2-րդ տիպի շաքարախտի։Մաշկի մուգ բծերՆախաշաքարախտի քիչ հայտնի, բայց կարևոր ախտանիշներից է մաշկի մգեցված բծերի առաջացումը, հատկապես մարմնի ծալքերում և ճեղքերում։ Այս վիճակը, որը հայտնի է որպես acanthosis nigricans, հաճախ կապված է ինսուլինի դիմադրողականության հետ, որը նախաշաքարախտի և 2-րդ տիպի շաքարախտի կարևոր գործոն է։Acanthosis nigricans-ը դրսևորվում է որպես թավշյա, մուգ մաշկի բծեր, որոնք սովորաբար հանդիպում են պարանոցի, անութափոսերի, աճուկի, արմունկների և ծնկների շրջաններում։ Այս փոփոխությունները տեղի են ունենում, երբ արյան մեջ ինսուլինի բարձր մակարդակը խթանում է մաշկի բջիջների արագ աճը։ Ավելորդ ինսուլինը գործարկում է մաշկի աճի գործոնները՝ հանգեցնելով այս վիճակին բնորոշ հաստացած, մուգ բծերի։Վատ կամ մշուշված տեսողությունՎատ կամ մշուշված տեսողությունը նախաշաքարախտի հետ կապված ընդհանուր ախտանիշ է և կարող է լինել արյան շաքարի մակարդակի տատանումների վաղ նշան։ Երբ արյան շաքարի մակարդակը մշտապես բարձր է, դրանք կարող են ժամանակավորապես փոխել աչքի ոսպնյակի ձևը՝ հանգեցնելով տեսողության խնդիրների։ Արյան մեջ գլյուկոզայի ավելցուկը հանգեցնում է ոսպնյակի այտուցման՝ ազդելով ճիշտ կենտրոնանալու նրա ունակության վրա և առաջացնելով մշուշված կամ աղավաղված տեսողություն։Այս ախտանիշի հիմնական պատճառը մարմնի՝ գլյուկոզան արդյունավետորեն օգտագործելու անկարողությունն է, ինչը հանգեցնում է դրա կուտակմանը արյան մեջ։ Ավելորդ շաքարը ավելի շատ հեղուկ է ներգրավում ոսպնյակի մեջ՝ փոխելով դրա ձևը և չափը, ինչն ազդում է աչքի կենտրոնացման ուժի վրա։ Տեսողության այս փոփոխությունները կարող են տարբերվել ինտենսիվությամբ՝ համապատասխանելով արյան շաքարի մակարդակի փոփոխություններին։Ավելորդ քաղցԱվելորդ քաղցը, որը հայտնի է որպես պոլիֆագիա, նախաշաքարախտի ընդհանուր ախտանիշ է։ Այն առաջանում է արյան շաքարի մակարդակի տատանումները կառավարելու մարմնի դժվարությունների պատճառով։ Նախաշաքարախտի դեպքում բջիջները դիմադրողական են դառնում ինսուլինի նկատմամբ՝ հորմոնի, որը կարգավորում է արյան շաքարը։ Արդյունքում, մեր սննդից գլյուկոզան դժվարությամբ է մտնում բջիջներ՝ էներգիայի համար օգտագործվելու համար։ Սա մարմինը թողնում է էներգիայի պակասի վիճակում՝ չնայած սննդի միջին ընդունմանը։Քանի որ բջիջները չեն ստանում անհրաժեշտ գլյուկոզան, մարմինը ազդանշաններ է ուղարկում ուղեղին՝ ավելի շատ ուտելու՝ իր էներգետիկ պահանջները բավարարելու համար։ Սա կարող է հանգեցնել մշտական քաղցի զգացողության՝ նույնիսկ ուտելուց հետո։ Մարմինը սնունդ է պահանջում, քանի որ դժվարանում է արդյունավետորեն օգտագործել արյան մեջ առկա գլյուկոզան։Եթե դուք նկատում եք այս ախտանիշներից որևէ մեկը, կարևոր է դիմել բժշկի՝ արյան շաքարի ստուգման համար։ Վաղ հայտնաբերումը կարող է օգնել արդյունավետորեն կառավարել շաքարախտը և խուսափել բարդություններից։
