Թոքի քաղցկեղ. Հզոր դաշնակիցը՝ մաղադանոսը Թոքի քաղցկեղը շարունակում է մնալ քաղցկեղով պայմանավորված մահացության հիմնական պատճառներից մեկը՝ խլելով ավելի շատ կյանքեր, քան միասին վերցրած հաստ աղիքի, կրծքագեղձի և ենթաստամոքսային գեղձի քաղցկեղները։Թոքի քաղցկեղի դեպքերի մոտ 75%-ից 80%-ը դասակարգվում են որպես ոչ մանրբջջային բրոնխիալ քաղցկեղներ։ PubMed-ում հրապարակված ուսումնասիրությունների համաձայն՝ մաղադանոսը ներուժ ունի՝ օգնելու պայքարել այս մահացու հիվանդության դեմ։ Բանալին ապիգենին կոչվող միացությունն է, որը, ինչպես պարզվել է, ոչնչացնում է քաղցկեղի բջիջների մինչև 86%-ը։
Ապիգենինով հարուստ այլ մթերքներից են նեխուրը, սոխը, նարինջը, օրեգանոն, համեմը, երիցուկի թեյը, կարմիր գինին և արտիճուկը։ Սակայն մաղադանոսը պարունակում է այս միացության ամենաբարձր կոնցենտրացիան՝ դարձնելով այն առավելագույնս առաջարկվող աղբյուրը քաղցկեղի կանխարգելման կամ օժանդակ բուժման հարցում։Մաղադանոսի թեյ պատրաստելու համար՝ Մաղադանոսի արմատները մանր կտրատեք և ավելացրեք 200 մլ եռացող ջուր։Խառնուրդը եռացրեք ևս 5 րոպե։ Այնուհետև ծածկեք, թողեք թրմվի 15 րոպե և քամեք։Առավելագույն օգուտ ստանալու համար օրական խմեք երեք բաժակ։Այլընտրանքային բժշկության մեջ մաղադանոսը գովաբանվում է նաև երիկամների քարերն ու ավազը վերացնելու, միզուղիների վարակները բուժելու և որպես ուժեղ բնական միզամուղ միջոց հանդես գալու համար։ Թուրմ պատրաստելու համար կարող են օգտագործվել ինչպես մաղադանոսի արմատները, այնպես էլ տերևները։
