Իհարկե, ահա տեքստի թարգմանությունը հայերեն լեզվով՝ ուշադիր կետադրությամբ և հասկանալի ընթերնելի ձևով․ Պրոֆեսոր Խրիստո Մերմերսկին կարծում է, որ մարդկանց 70%-ը մահանում է միևնույն պատճառով։Եկեք անկեղծ լինենք․ քանի՞ անգամ ենք մենք կերել ոչ թե սովից, այլ ձանձրույթից։ Կամ ընկերակցության համար։ Կամ էլ որովհետև «դե շատ համեղ էր»։ Իսկ հետո բողոքում ենք ավելորդ քաշից, թուլությունից, ճնշման հետ կապված խնդիրներից և բոլորին հայտնի արտահայտությունից․ «Ինչ-որ բան այն չէ առողջությանս հետ»։ Բայց չէ՞ որ պրոֆեսոր Խրիստո Մերմերսկին վստահեցնում է․ ծերությունը ոչ թե դատավճիռ է, այլ կենսակերպի արդյունք։
Ո՞վ է պրոֆեսոր Խրիստո Մերմերսկին։Եթե դեռ չեք լսել այս անունը, ապա ծանոթացեք։ Պրոֆեսոր, բժիշկ, նախկին դիվանագետ, բազմաթիվ հետազոտությունների հեղինակ, դասախոս 63 երկրների 200 համալսարաններում։ Նա իր որդու հետ ուսումնասիրում է սննդի ազդեցությունը ծերացման և հիվանդությունների վրա։ Եվ, որ ամենակարևորն է, դա անում է այնպիսի խանդավառությամբ, որ նրա գրքերը շատ գիտնականների համար դառնում են սեղանի գրքեր։ Ծերությունը բնական վիճակ չէ։Ծերությունը անխուսափելի գործընթաց չէ, որը մեզ վրա է թափվում ինչպես ձյունը գլխին։ Մենք ինքներս ենք «ծերացնում» մեզ՝ չափից ավելի ուտելով, անհավասարակշիռ սնվելով, անտեսելով այն, ինչ դնում ենք ափսեի մեջ։ Պրոֆեսորի կարծիքով՝ մարդկանց 70%-ը մահանում է սխալ սնվելու պատճառով։ Պատկերացրեք՝ ոչ թե գենետիկայի, ոչ թե դժբախտ պատահարի, այլ պարզապես այն պատճառով, որ տարիներ շարունակ օրգանիզմը լցնում են ինչ պատահի։Պրոֆեսորն ասում է․«Ծերությունը բնական վիճակ չէ։ Շատերի կարծիքով՝ դա հիվանդություն է։ Մենք ինքներս ենք այն առաջացնում՝ մեր մարմինը պատանդ վերցնելով։ Բավական է պահպանել ուտելու պարզ կանոնները։ Հիմնական սննդակարգ՝ ոչ մի ավելորդություն և քիչ-քիչ։ Աշխարհի մարդկանց 70%-ը մահանում է սնվելու նկատմամբ իրենց հանցավոր վերաբերմունքի պատճառով»։ Այս ալիքը բժշկական չէ։ Ներկայացված բոլոր նյութերը և առաջարկությունները վերցված են բաց աղբյուրներից և նախատեսված են միայն տեղեկատվական նպատակների համար։ Ցանկացած խորհուրդ կամ մեթոդ կիրառելուց առաջ անպայման խորհրդակցեք որակավորված մասնագետի հետ։ Ալիքը կրում է բացառապես տեղեկատվական բնույթ և չի փոխարինում մասնագիտական բժշկական խորհրդատվությանը։Ի՞նչ մթերքներ են փրկում ծերությունից։Մերմերսկին ստեղծել է հանրագիտարան, որտեղ հավաքել է հակատարիքային ազդեցությամբ լավագույն մթերքները։ Եվ ահա դրանցից գլխավորները․Սխտոր։ Այո՛, այս բուրավետ փոքրիկը իսկական սուպերհերոս է։ Լաբորատոր թեստերում նա բառացիորեն «սպանում էր» մանրէները հարևան բաժակի մեջ։ Իսկ եթե հիշենք նաև, թե ինչպես էին տատիկներն մեզ սխտորով բուժում մրսածության ժամանակ, ապա ամեն ինչ համընկնում է։ Այն ունի հզոր հակաբակտերիալ և հակավիրուսային ազդեցություն, նվազեցնում է խոլեստերինի մակարդակը և ամրացնում անոթները։ Մածուն։ Բայց ոչ թե այն, որը խանութում գունավոր տարաներով է լի։ Իսկականը՝ բուլղարական ցուպիկի հիմքի վրա, ինչպես ժամանակին խորհուրդ էր տալիս Իլյա Մեչնիկովը։ Կորեայում, Չինաստանում և Ճապոնիայում մինչ օրս մածուն են պատրաստում այդ տեխնոլոգիայով։ Իսկ մեր խանութներում ավելի հաճախ հանդիպում են պահպանիչներով և քաղցրացուցիչներով տարբերակներ։ Բուլղարական ցուպիկը նպաստում է աղիների միկրոֆլորայի բարելավմանը, ինչն իր հերթին ամրացնում է իմունիտետը և նույնիսկ ազդում տրամադրության վրա։Պրոֆեսորն ասում է․«Նման մածունն իսկապես գեղեցկության պահապանն է։ Ամենահեշտ մարսվող սնունդը։ Այն կանխում է ստամոքսի և հաստ աղիքի քաղցկեղը։ Օրական 1 բաժակը պաշտպանում է օստեոպորոզից։ Մաքրվելու և քաշ կորցնելու ամենապարզ և քաղցր միջոցն է։ Այն հասանելի է յուրաքանչյուրին։Կարող եք այն ուտել միանգամից կամ յուրաքանչյուր 2 ժամը մեկ 2 ճաշի գդալ։ Օգտակար է ավելացնել հապալաս՝ 1 բուռ, և մանրացված հունական ընկույզ՝ 1 բուռ։ Հապալասը կոչում են տիեզերագնացների սնունդ։ Եթե շատ քաղցած եք, ավելացրեք բանան՝ նուրբ իրանի, փայլուն մաշկի և գերազանց առողջության համար»։Մրգեր և խաղող։ Դրանցում պարունակվող պոլիֆենոլները դանդաղեցնում են ծերացումը, օգնում պայքարել ազատ ռադիկալների դեմ և պահպանել սրտի առողջությունը։ Բացի այդ, խաղողը պարունակում է նյութեր, որոնք նպաստում են արյան շրջանառության բարելավմանը և օրգանիզմում բորբոքումների նվազեցմանը։Ընկույզ, մեղր, դարչին։ Ավելացրեք դրանք մածունին, և ձեր երիտասարդության համար աշխատող նախաճաշը պատրաստ է։ Ընկույզը հարուստ է օգտակար ճարպերով և սպիտակուցներով, մեղրը պարունակում է բնական հակաօքսիդանտներ, դարչինն օգնում է կարգավորել արյան մեջ շաքարի մակարդակը։Ի՞նչ արժե բացառել։Հիմա դժվար պահն է։ Պատրա՞ստ եք իմանալ ճշմարտությունը։ Ահա այն մթերքների ցուցակը, որոնք պրոֆեսորն անվանում է ամենավնասակարը․Տորթեր և քաղցրավենիք։ Ափսոս, բայց շաքարը վաղաժամ ծերացման գլխավոր մեղավորներից մեկն է։ Այն նպաստում է բորբոքային գործընթացներին, քայքայում է կոլագենը մաշկում և գերբեռնում է ենթաստամոքսային գեղձը։«Նախորդ դարի առաջին 10 տարիներին մարդիկ 5 անգամ ավելի քիչ շաքար էին ուտում, քան հիմա։ Այն անվանում են սպիտակ անեծք։ Միայն ամերիկացիներն են ավելի շատ շաքար ուտում, քան մենք՝ ֆանտաստիկ քանակությամբ՝ տարեկան 46 կգ մեկ անձի հաշվով։ Շաքարը հիվանդ սիրտ է, թոքեր, երիկամներ, ստամոքս»։Մաստակ։ Եվ գործը նույնիսկ շաքարի մեջ չէ, այլ այն քիմիայի մեջ, որը թաքնված է այնտեղ։ Արհեստական քաղցրացուցիչներն ու բուրավետիչները կարող են բացասաբար ազդել մարսողության և նյութափոխանակության վրա։Մակարոնեղեն։ Եթե դրանք երկար պահպանման համար հավելումներով են, իսկ նմանները հիմա ամենուր են, ապա դրանց օգուտը նվազագույն է։ Ավելի լավ է ընտրել պինդ ցորենի տեսակներից պատրաստված մակարոնեղեն, որոնք ավելի շատ բջջանյութ և ավելի քիչ օսլա են պարունակում։Տուփերով հյութեր։ Դրանցում այնքան շատ շաքար կա, որ ավելի հեշտ է լիմոնադ խմել։ Առանց հավելումների բնական հյութերը այլ բան են, բայց նույնիսկ դրանք ավելի լավ է օգտագործել չափավոր քանակությամբ։Մոդիֆիկացված օսլայով մթերքներ։ Այն ավելացնում են սոուսներին, երշիկեղենին, դեսերտներին, ընդհանրապես ամենուր, որտեղ ցանկանում են «ավելի յուղոտ և համեղ» դարձնել։ Այս բաղադրիչը գերբեռնում է ենթաստամոքսային գեղձը և նպաստում արյան մեջ շաքարի կտրուկ տատանումներին։Իսկ ինչպե՞ս ապրել։ Երիտասարդության պարզ կանոններ։Ահա թե ինչ է խորհուրդ տալիս պրոֆեսորն նրանց, ովքեր ցանկանում են ապրել մինչև 100 տարեկան (և ոչ միայն ապրել, այլ պարզ միտքով և առողջ մարմնով)․Ամեն օր կերեք խնձոր։ Դրանք հարուստ են բջջանյութով, վիտամիններով և հակաօքսիդանտներով, որոնք նպաստում են օրգանիզմի մաքրմանը։Սահմանափակեք աղը, հատկապես նախաճաշին։ Աղի ավելցուկը ջուր է պահում օրգանիզմում և բարձրացնում ճնշումը։«Բուլղարացիների 30%-ը տառապում է բարձր արյան ճնշումից, բայց քչերը գիտեն, որ դրա հիմնական պատճառը աղի չափազանց մեծ օգտագործումն է։ Հատկապես վտանգավոր է դատարկ ստամոքսին չիպսեր կամ աղի չորահաց ուտելը՝ նախաճաշի հաճախակի փոխարինիչներ»։Մոռացեք քաղցր գազավորված ըմպելիքների և նախաճաշին բուլկիների մասին։ Փոխարենը ընտրեք բարդ ածխաջրեր և սպիտակուցներ՝ շիլաներ, ձու, կաթնաշոռ։Խմեք հալած ջուր և բուսական թեյեր։ Դրանք օգնում են հեռացնել տոքսինները և պահպանել ջրային հավասարակշռությունը։Ավելի շատ քայլեք, հեծանիվ քշեք։ Շարժումը կյանք է, այն բարելավում է արյան շրջանառությունը և ամրացնում մկանները։Ծիծաղեք, հանդիպեք ընկերների հետ, մի ապրեք «աշխատանք-տուն» ռեժիմով։ Սոցիալական կապերը և լավ տրամադրությունը ուղղակիորեն կապված են երկարակեցության հետ։Մի մտածեք տարիքի մասին՝ դա մտքի վիճակ է։ Նրանք, ովքեր իրենց երիտասարդ են համարում, իսկապես ավելի երկար և ակտիվ են ապրում։Ճիշտ նախուտեստ արեք՝ ոչ մի արագ սնունդ և արագ ածխաջրեր։ Ավելի լավ է մի բուռ ընկույզ կամ միրգ ուտել։Սննդակարգում ներառեք չրերից պատրաստված «Ամոսովի մածուկը»։ Այն ամրացնում է սիրտը, իմունիտետը և բարելավում մաշկի վիճակը։«Տիկնայք կարող են պատրաստել գեղեցիկ մազերի, եղունգների, մաշկի համար բաղադրատոմս՝ հավասար մասերով խառնել մեղր, հունական ընկույզ, ծիրանաչիր, չամիչ, կիտրոն, խառնուրդը դնել ապակե տարայի մեջ և ընդունել օրը 3 անգամ 1 թեյի գդալ»։Կերեք լոբազգիներ։ Դրանք հարուստ են սպիտակուցով, երկաթով և բջջանյութով, ինչը օգնում է պահպ
