Լյարդը մարմնի ամենակարեւոր պաշտպանիչ օրգանն է, որը կենտրոնական դեր է խաղում առողջության պահպանման գործում: Երկար և երջանիկ ապրելու համար կարևոր է չխանգարել նրա աշխատանքին։ Այնուամենայնիվ, մենք հաճախ խանգարում ենք նրա գործառույթներին՝ վատ սնվելու, դեղորայքի, սթրեսի, վատ սովորությունների և պարզապես շատ ուտելու միջոցով: Այս ալիքով ես հաճախ հիշեցնում եմ, որ հիվանդությունների մեծ մասում հիմնական քայլը լյարդի դետոքսիկացնող ֆունկցիայի, սպիտակուցներ սինթեզելու և գլիկոգեն պահելու կարողության վերականգնումն է: Ցավոք սրտի, սա մի բան է, որ շատ բժիշկներ բաց են թողնում: Որպես սննդաբան՝ ես միշտ սկսում եմ «խստացնել» լյարդի ֆունկցիան՝ նախքան այլ հիվանդությունների բուժմանը անցնելը:Այսօր ես ձեզ կպատմեմ լյարդի ֆունկցիայի բարելավման շատ արդյունավետ բնական միջոցի մասին, որի գիտական հետազոտությունները հաստատել են ընդգծված լյարդային պաշտպանիչ հատկություններ։Երեք տարի առաջ ես ուսումնասիրում էի տարբեր մթերքների լյարդի պաշտպանիչ հատկությունների վերաբերյալ հետազոտությունը: Դրանցից առանձնանում էին այնպիսի մթերքներ, ինչպիսիք են կանաչ թեյը, սուրճը, կակաոյի հատիկները, մուգ շոկոլադը, հապալասը, հապալասը, մասուրը և ցորենի յուղը։ Նրանք բոլորը պաշտպանում են հեպատոցիտները տոքսինների ազդեցությունից, այդ թվում՝ դեղերի թունավոր ազդեցությունից։Ի դեպ, մասուրը բոլոր հատապտուղների մեջ ճանաչվել է հակաօքսիդանտ ակտիվության առաջատար։ Այնուամենայնիվ, իմ հետազոտության ընթացքում ես հանդիպեցի մի խումբ ուսումնասիրությունների, որոնք գնահատում էին դդումի սերմի յուղի էքստրակտի ազդեցությունը լյարդի վրա: Այսինքն, դա դդմի սերմի յուղ է, որը կարելի է ձեռք բերել կոմերցիոն ճանապարհով, ձեռք բերել դդումի սերմերը սեղմելով կամ էլեկտրական պտուտակային մամլիչով կամ կաղնու մամլիչով:
Այնուամենայնիվ, մեկ ուսումնասիրության մեջ օգտագործվել է եզակի տեխնոլոգիա, որի ժամանակ դդմի սերմերը սկզբում տրորում էին, այնուհետև խոնավացնում փոքր քանակությամբ ջրով՝ ակտիվ նյութերն ավելի լավ հանելու համար, տաքացնում էին մինչև 70-80 աստիճան և հետո միայն սեղմում: Սա բացասաբար չի ազդել յուղի հակաօքսիդանտ ակտիվության վրա, այլ ընդհակառակը, պտուտակային սեղմման միջոցով հնարավոր է եղել բարձրացնել կենսաբանական ակտիվ նյութերի ելքը, ինչի արդյունքում յուղը ստացել է հարուստ զմրուխտ գույն։ Մարդիկ, ովքեր օգտագործում էին այս յուղը, նկատեցին բարելավումներ իրենց լյարդի կենսաքիմիայի և ընդհանուր բարեկեցության մեջ: Արդյունքների մասին ավելի մանրամասն տեղեկություններ կարելի է գտնել ուսումնասիրության մեջ:Ես փորձեցի այս յուղը պատրաստել տանը՝ օգտագործելով նկարագրված տեխնոլոգիան, և ահա արդյունքը, որը ստացա։
Ինչու՞ է դդումի յուղն այդքան օգտակար լյարդի համար:
Խոսքը դդմի սերմերի մեջ պարունակվող յուրահատուկ ալկալոիդների մասին է, որոնք ունեն մեղմ, բայց համառ և երկարատև խոլերետիկ ազդեցություն։ Այս նյութերը ընդլայնում են ներլյարդային և լեղուղիները՝ օգնելով լեղապարկին մաքրել կուտակված լեղուց և թույլ տալով, որ լյարդը մաքրի արյունը տոքսիններից և արտադրի լեղու նոր բաժին։ Սա օգնում է բարելավել լյարդի աշխատանքը և, որպես արդյունք, ունի բարենպաստ ազդեցություն ամբողջ մարմնի վրա: Դդմի կորիզի յուղը հարուստ է նաև վիտամին E-ով, մագնեզիումով, ցինկով և քրոմով։ Կարևոր կետն այն է, որ օրգանիզմը չի վարժվում դդումի յուղին՝ այն կարելի է օգտագործել ամեն օր։ Գլխավորն այն է, որ լեղապարկում քարեր չկան։ Այս դեպքում յուղն օգտագործելուց առաջ պետք է խորհրդակցեք բժշկի հետ։


Խոսքը դդմի սերմերի մեջ պարունակվող յուրահատուկ ալկալոիդների մասին է, որոնք ունեն մեղմ, բայց համառ և երկարատև խոլերետիկ ազդեցություն։ Այս նյութերը ընդլայնում են ներլյարդային և լեղուղիները՝ օգնելով լեղապարկին մաքրել կուտակված լեղուց և թույլ տալով, որ լյարդը մաքրի արյունը տոքսիններից և արտադրի լեղու նոր բաժին։ Սա օգնում է բարելավել լյարդի աշխատանքը և, որպես արդյունք, ունի բարենպաստ ազդեցություն ամբողջ մարմնի վրա: Դդմի կորիզի յուղը հարուստ է նաև վիտամին E-ով, մագնեզիումով, ցինկով և քրոմով։