Վերջերս մի հանդիպման ժամանակ զրույցի բռնվեցի սրտաբանի հետ։ Ես 47 տարեկան եմ և պարզապես ուզում էի իմանալ, թե ինչպես պահպանել իմ սիրտը առողջ առանց հաբերի և սթրեսի: Խոսեցինք ճնշման, հոգնածության, քնի մասին, հետո ես գրեթե պատահական հարց տվեցի. «Իսկ ի՞նչ եք ուտում երեկոյան, ի՞նչ եք կոնկրետ բացառում ընթրիքից»: Պատասխանն այնքան պարզ ու տրամաբանական էր, որ որոշեցի հիշել այն և փորձել: Եվ գիտեք ինչ, ստացվեց: Որովհետև սրտի համար ամենակարևորը ոչ թե դեղատնից է սկսվում, այլ ափսեից։ Հատկապես երեկոյան:Ինչու՞ է ընթրիքը կարևոր սրտի համար.40 տարեկանից հետո մարդկանց մեծ մասը սկսում է զգալ հորմոնալ և նյութափոխանակության փոփոխություններ.– ճնշումը «ցատկում»– զարկերակը արձագանքում է հոգնածությանը – շաքարի նկատմամբ զգայունությունը վատանում է– գիշերը անոթների ծանրաբեռնվածությունը մեծանում է📌 Ըստ Սրտի եվրոպական ասոցիացիայի ՝ անառողջ ընթրիքը մեծացնում է գիշերային տախիկարդիայի, վատ քնի և առավոտյան հիպերտոնիայի վտանգը, հատկապես նախադաշտանադադարի շրջանում գտնվող կանանց և 50-ից բարձր տղամարդկանց մոտ:Ինչ չի ուտում սրտաբանը ընթրիքին և ինչու 1. Կարմիր միս, հատկապես տապակած կամ սոուսներովԹվում է, թե սպիտակուցը լավ բան է: Բայց երեկոյան ծանր միս.– գերբեռնում է մարսողությունը– մեծացնում է թթուների և ֆերմենտների արտադրությունը – խթանում է սիմպաթիկ նյարդային համակարգը, որը «միացնում» է արթնությունը– դանդաղեցնում է սրտի վերականգնումըՓաստ . Հագեցած ճարպերը և կենդանական սպիտակուցը բարձրացնում են C- ռեակտիվ սպիտակուցի (բորբոքման մարկեր) մակարդակը, ինչը նշանակում է, որ դրանք մեծացնում են անոթների միկրոբորբոքման ռիսկը գիշերը, երբ սիրտը պետք է հանգստանա:✅ Փոխարենը՝ ձուկ, հնդկահավ, թխած բանջարեղեն, հատիկավոր հատիկներ (քիչ քանակությամբ)2. Պանիր և աղի խորտիկներՍրտաբանները չափազանց զգույշ են աղի նկատմամբ. Հատկապես երեկոյան:Պանիր, աղած ձուկ, չորացրած միս, սոյայի սոուս – այս ամենը.– պահպանում է հեղուկը– բարձրացնում է արյան ճնշումը գիշերը– ծանրաբեռնում է երիկամները և ստիպում սիրտն ավելի ուժեղ աշխատել, քան պետք է📌 Ճապոնական հետազոտությունների համաձայն՝ երեկոյան նույնիսկ 1 գրամ ավելորդ աղը կարող է 24%-ով մեծացնել գիշերային հիպերտոնիայի առաջացման վտանգը։✅ Փոխարենը՝ անշաղ կաթնաշոռ, շոգեխաշած բանջարեղեն, տաք ապուր3. Ալկոհոլ (նույնիսկ մի բաժակ գինի)Այո, շատերը կարծում են, որ գինին հանգստացնում է իրենց։ Բայց սա ամբողջովին ճիշտ չէ.– նախ անոթները ընդլայնվում են– 1–2 ժամ հետո – սուր սպազմ– սա առաջացնում է գիշերային արթնացումներ, ռիթմի խանգարումներ, սրտի բաբախյուն– Արյան արդեն բարձր ճնշում ունեցող մարդկանց մոտ գիշերային ալիքների վտանգը մեծանում է 2-3 անգամ 📌 Սրտաբանները հիմնականում ալկոհոլ չեն օգտագործում քնելուց 3-4 ժամ առաջ՝ սա կանխարգելիչ միջոց չէ, այլ սադրանք։✅ Փոխարենը՝ տաք բուսական թեյ, ջուր կիտրոնով, տաք կաթ՝ առանց շաքարի4. Շաքարավազ և քաղցր աղանդերԽոսքը միայն գործչի մասին չէ: Երեկոյան շաքարավազ.– կտրուկ ավելացնում է գլյուկոզան– հրահրում է ինսուլինի արտազատումը– խանգարում է ինքնավար նյարդային համակարգի գործունեությունը, որը պատասխանատու է հանգստության համար– առաջացնում է կորտիզոլի գիշերային բարձրացում, և դրա հետ մեկտեղ՝ արյան ճնշում, սրտի բաբախյուն և անհանգստություն📌 Ուսումնասիրությունները ցույց են տվել , որ ընթրիքին քաղցրավենիք օգտագործողների մոտ քնած ժամանակ սրտի զարկերի հաճախականությունը 10-12%-ով ավելանում է։✅ Փոխարենը՝ հատապտուղ, դարչինով թխած խնձոր, մի քանի ընկույզ5. Սուրճ, սև թեյ և նույնիսկ «անվնաս» կանաչ թեյՍրտաբանը խոստովանել է, որ ժամը 15:00-ից հետո երբեք սուրճ չի խմում. Քանի որ.– կոֆեինը «դուրս է հանում» մագնեզիումը– մեծացնում է սրտի հաճախությունը– կարող է գիշերային արթնացումներ առաջացնել անհանգստության զգացումով– նույնիսկ եթե դուք «զգոն չեք», համակարգը հուզված է📌 40 տարի անց կոֆեինի նյութափոխանակությունը դանդաղում է, և դրա ազդեցությունը պահպանվում է մինչև 6-8 ժամ։ Նույնիսկ «թեթև» թեյը կարող է խանգարել գիշերային սրտի պարադոքսալ անդորրը։✅ Փոխարենը՝ անանուխի, կիտրոնի բալասանի, երիցուկի, տաք կիտրոնով ջուրԻ՞նչ է ինքն իրեն ուտում սրտաբանը.🔹 Եփած կամ թխած բանջարեղեն🔹 Ձկան փոքր կտոր կամ ձվածեղ🔹 Քինոա, հնդկաձավար կամ մի քիչ ոսպ🔹 Բուսական տաք թեյ🔹 Եվ անպայման վիտամինային կոմպլեքս մագնեզիումով և B6-ով նյարդային և սրտանոթային համակարգերին աջակցելու համար:📌 Մագնեզիումը նվազեցնում է անոթների սպազմերը, նորմալացնում է արյան ճնշումը և օգնում է քնել առանց սրտի «դղրդացողի»։ Ցինկ և B վիտամիններ – կայունացնում են նյութափոխանակությունը և էներգիայի մակարդակը առանց խթանիչների:Իմ անձնական արդյունքը 2 շաբաթ նման ընթրիքներից հետո
– դադարեց արթնանալ առավոտյան ժամը 3-4-ին– գիշերային զարկերակային ցատկերն անհետացել են– ճնշումը դարձավ ավելի համաչափ– քունն ավելի խորն է, զարթոնքը՝ ավելի մեղմ– Առավոտյան առանց ալիքների առաջացավ «հանգիստ էներգիայի» զգացումԿարևորԱյս հոդվածը գրված է միայն տեղեկատվական նպատակներով և չի փոխարինում բժշկական խորհրդատվությանը: Բայց եթե նկատում եք, որ ձեր քունը դարձել է անհանգիստ, ձեր զարկերակը արագացել է, և ձեր առավոտը սկսվում է հոգնածությամբ, գուցե դա ձեր երեկոյան ափսեի մասին է: Եվ այն կարելի է լրացնել այլ կերպ՝ հոգատարությամբ սրտի համար:
– դադարեց արթնանալ առավոտյան ժամը 3-4-ին– գիշերային զարկերակային ցատկերն անհետացել են– ճնշումը դարձավ ավելի համաչափ– քունն ավելի խորն է, զարթոնքը՝ ավելի մեղմ– Առավոտյան առանց ալիքների առաջացավ «հանգիստ էներգիայի» զգացումԿարևորԱյս հոդվածը գրված է միայն տեղեկատվական նպատակներով և չի փոխարինում բժշկական խորհրդատվությանը: Բայց եթե նկատում եք, որ ձեր քունը դարձել է անհանգիստ, ձեր զարկերակը արագացել է, և ձեր առավոտը սկսվում է հոգնածությամբ, գուցե դա ձեր երեկոյան ափսեի մասին է: Եվ այն կարելի է լրացնել այլ կերպ՝ հոգատարությամբ սրտի համար: