Եթե դուք ուժասպառ եք եղել ավելորդ սանտիմետրերի հետ մշտական պայքարից, ապա, ամենայն հավանականությամբ, դեռ չեք իմացել սպիտակուցների անջատման կարևորության մասին: Այս զարմանալի նյութերը թույլ են տալիս մարմնին կալորիաները վերածել ոչ թե ճարպի, այլ ջերմության։ Օրինակ, թերմոգենինը օգնում է արջերին տաք մնալ ձմեռային քնի ժամանակ: Եվ այն նաև ակտիվ է որոշակի կենսակերպ վարող մարդկանց մեջ։ Եկեք մանրամասն նայենք, թե ինչ են այս սպիտակուցները և ինչպես կարող են օգնել այրել ճարպը:Որո՞նք են անջատող սպիտակուցները և ինչպե՞ս են դրանք գործում: Այս սպիտակուցները կարելի է կամ ստանալ սննդից (այս մասին ավելի ուշ) կամ ակտիվացնել ապրելակերպի միջոցով՝ կարծրացում, ֆիզիկական ակտիվություն: Բայց կարևոր է հասկանալ, որ մի բան բավարար չէ. Էֆեկտը ձեռք է բերվում միայն համակցությամբ։Հիշենք մեր տատիկին ու պապիկին. Նրանք կարող էին հեշտությամբ դուրս գալ ձմռանը միայն բաճկոնով, աշխատել ցրտին, փայտ կտրատել, ապա ուտել առատ կերակուր և դեռևս մնալ նիհար և ամուր: Մենք զարմանում ենք. «Պապս ամեն օր գարեջուր էր խմում և ապրեց մինչև 95 տարեկան», կամ՝ «Տատիկս օրական երեք կտոր շոկոլադ էր ուտում և չգիտեր, թե ինչ է շաքարախտը»։ Բայց մենք մոռանում ենք գլխավորը՝ նրանց ամենօրյա ակտիվության մակարդակը և դիմադրողականությունը ցրտին։Հենց այս պայմաններն են ակտիվացնում անջատվող սպիտակուցները: Ժամանակակից աշխարհում դրան կարելի է հասնել այլ մեթոդներով։Որո՞նք են սպիտակուցների անջատման առավելությունները: Ի՞նչ են տալիս օրգանիզմին այս սպիտակուցները և ակտիվ ապրելակերպը. Կարոտինոիդներ – հատկապես գազար, ցանկալի է քերած կարագով կամ թթվասերով:Շագանակագույն ջրիմուռները (ֆուկուս, լամինարիա) ֆուկոքսանտինի աղբյուր են՝ ջերմագենեզի սպիտակուցների ակտիվացնող։Կարմիր կծու պղպեղ – բարելավում է նյութափոխանակությունը:Սխտոր – շնորհիվ ալիցինի, ուժեղացնում է ջերմագինեզը: Սոխ – նվազեցնում է աղի անհրաժեշտությունը, ինչպես նաև նպաստում է ճարպերի այրմանը:Ծովաբողկը և վասաբին բնական նյութափոխանակության խթանիչներ են:Սուսամբարը, անանուխը և կիտրոնի բալզամը բարենպաստ ազդեցություն են ունենում ընդհանուր վիճակի և նյութափոխանակության գործընթացների վրա։Ձիթապտղի յուղ – խթանում է թերմոգենեզը:Մանանեխը հզոր բնական ճարպ այրիչ է:Ներառեք այս մթերքները ձեր սննդակարգում, շարժվեք, ամրացեք ինքներդ ձեզ, և ձեր մարմինը կսկսի գործել բոլորովին այլ կերպ: Գլխավորը հետևողականությունն ու կանոնավորությունն է։ Ամեն ինչ կստացվի։
- Նրանք բարձրացնում են ինսուլինի զգայունությունը և օգնում են հաղթահարել ինսուլինի դիմադրությունը, նվազեցնում են անվերահսկելի ախորժակը և կայունացնում քաշը:
- Բարելավում է ճանաչողական գործառույթները՝ հիշողություն, ուշադրություն, սովորելու ունակություն, նպաստում է նյարդապլաստիկության աճին։
- Պաշտպանում է օքսիդատիվ սթրեսից՝ դրանով իսկ դանդաղեցնելով ծերացման գործընթացը։
- Աջակցում է վահանաձև գեղձի և վերարտադրողական համակարգի առողջությանը, ինչը հատկապես կարևոր է, քանի որ այս համակարգերը փոխկապակցված են:
- Կոնտրաստ ցնցուղ. այլընտրանքային տաք և սառը ջուր, միշտ ավարտվում է սառը ջրով: Այնուհետև՝ մարմինը քսել և կարճատև մնալ օդում։
- Քնել բաց պատուհանով։ Ննջասենյակում օպտիմալ ջերմաստիճանը 18–21°C է։ Այս ռեժիմը նպաստում է շագանակագույն ճարպային հյուսվածքի ակտիվացմանը:
- Ամռանը, հնարավորության դեպքում, ոտաբոբիկ քայլեք խոտի վրա, սա հարմար միջոց է ինքներդ ձեզ կարծրացնելու համար:
- Լցնելը արդյունավետ մեթոդ է, բայց նախապատրաստություն է պահանջում։ Սկսեք կոնտրաստային ցնցուղից և օդային լոգանքներից:
- Ֆիզիկական ակտիվություն. Պետք չէ ժամեր անցկացնել մարզասրահում, նույնիսկ տնային կանոնավոր մարզումները արդյունք են տալիս: