🍒🍓 Չափազանց համեղ կոմպոտ բալից և ելակից՝ ձմռան համար։ Մրգա-հատապտղային խառնուրդ՝ անանուխով և կիտրոնով

Այսօր կկիսվեմ ձմռան համար բուրումնավետ մրգա-հատապտղային կոմպոտ պատրաստելու եղանակներից մեկով։ Ելակը և կեռասը ինքնին հրաշալի դուետ են ստեղծում համեղ կոմպոտի համար, բայց կիտրոնի շերտիկի և անուշաբույր անանուխի ավելացումը ըմպելիքը դարձնում է ոչ միայն թարմացնող, այլև օգտակար։

Բաղադրիչների ցանկը:

🍒🍓 Չափազանց համեղ կոմպոտ բալից և ելակից՝ ձմռան համար։ Մրգա-հատապտղային խառնուրդ՝ անանուխով և կիտրոնով

2 երեքլիտրանոց բանկայի համար:

5 լիտր ջուր

400-600 գ շաքարավազ

500-600 գ կեռաս

400-500 գ ելակ

4 կտոր կիտրոն

2 ճյուղ անանուխ

Քայլ առ քայլ բաղադրատոմս.

Օրինակելի եմ պատրաստելու երկու 3 լիտրանոց կոմպոտի բանկա։ Սկսենք օշարակից. մեզ հարկավոր է 5 լիտր ջուր և 2 բաժակ շաքարավազ։

Շաքարավազի քանակը կարելի է կարգավորել ըստ ճաշակի՝ կախված հատապտուղների թթվայնությունից։ Սովորաբար ես օգտագործում եմ 200-ից 300 գ շաքարավազ մեկ երեք լիտրանոց բանկայի համար։ Լավ խառնում ենք, կաթսան դնում կրակին և օշարակը հասցնում եռման աստիճանի։ Մինչ օշարակը պատրաստվում է, զբաղվենք բանկաները լցնելով։

Ես ունեմ 600 գ կեռաս և 400 գ ելակ, ինչպես նաև երկու ճյուղ անանուխ և կիտրոնի շերտիկներ։

Բոլոր բաղադրիչները դասավորում ենք բանկաների մեջ՝ յուրաքանչյուր բանկայում 4 բարակ կիսաշրջան կիտրոն (ավելի լավ է բարակ կեղևով), մոտ 300 գ կեռաս և 200 գ ելակ։ Ավելացնում ենք մեկական ճյուղ անանուխ՝ նախապես մանրակրկիտ լվացված։

Եռացող օշարակը լցնում ենք բանկաների մեջ։

Արեք դա զգուշորեն՝ աստիճանաբար տաքացնելով բանկան, որպեսզի այն չճաքի։ Օշարակը լցնում ենք մինչև վերջ և հերմետիկորեն փակում ստերիլիզացված կափարիչներով։ Բանկաները նախապես մանրակրկիտ լվանում և լավ ողողում ենք՝ առանց ստերիլիզացնելու։

Գիտեմ, որ շատերը երկու անգամ են լցնում եռացող օշարակով, ստերիլիզացնում կամ եփում մրգերը լցնելուց առաջ, բայց ես նախընտրում եմ պարզեցված մեթոդը՝ մաքուր հատապտուղներ, եռացող օշարակ և փակում։

Փակելուց հետո ամենակարևորը բանկաները շրջելն է կափարիչի վրա և դրանք փաթաթելը մինչև լիովին սառչելը։ Սովորաբար դա տևում է մեկ օր, երբեմն՝ երկու։ Այսպիսի կոմպոտը հիանալի պահպանվում է ինչպես զով տեղում, այնպես էլ սենյակային ջերմաստիճանում։

Այս բաղադրատոմսով կարելի է կոմպոտ պատրաստել առանձին ելակից կամ կեռասից, կամ, ինչպես իմ դեպքում, ստեղծել մրգային տեսականի և ձմռանը վայելել դրա համն ու բույրը։

Խորհուրդ եմ տալիս փորձել։ Բարի ախորժակ։

Կիսվել սոց․ ցանցերում