Ահա առանց եփելու և ստերիլիզացիայի կոմպոտի այս պարզ բաղադրատոմսը, որը ես օգտագործում եմ արդեն ավելի քան 15 տարի։ Կոմպոտը հիանալի կերպով պահպանվում է մինչև հաջորդ ամառ՝ նույնիսկ խոհանոցի պահարանում։ Այն կարելի է պատրաստել տարբեր հատապտուղներից։
ԲԱՂԱԴՐԱՏՈՄՍ.
Հատապտուղներ – 300 գ
Շաքարավազ – 150-200 գ
Կիտրոնաթթու – 2/3 թ.գ.
*** 3 լիտրանոց բանկայի հաշվարկով
Ամռանը ամենահայտնի ըմպելիքը թարմ հատապտուղներից պատրաստված կոմպոտն է։ Սակայն ես հազվադեպ եմ այն կաթսայում եփում։ Դրա փոխարեն ես անում եմ հետևյալը.
Հատապտուղները լվանում և չորացնում եմ, որից հետո դրանք լցնում եմ մաքուր բանկաների մեջ։ Սովորաբար օգտագործում եմ 3 լիտրանոց բանկաներ։ Իհարկե, նախապես ստերիլիզացնում եմ և՛ կափարիչները, և՛ բանկաները։
Ավելացնում եմ շաքարավազ (մոտ մեկ բաժակ)՝ դրա քանակը կարգավորելով ըստ ճաշակի։ Սովորաբար մոտ 150 գ եմ լցնում, բայց եթե թթու բալ եմ օգտագործում, ավելի շատ շաքարավազ եմ ավելացնում։ Անպայման ավելացնում եմ 2/3 թեյի գդալ կիտրոնաթթու։
Ամեն ինչի վրա լցնում եմ եռման ջուր։ Հենց ջուրը եռում է, անմիջապես լցնում եմ հատապտուղների վրա և իսկույն կափարիչներով փակում բանկաները։
Բանկաները մի քանի անգամ շրջում եմ, որպեսզի շաքարավազը լիովին լուծվի։ Այնուհետև դրանք շրջած դնում եմ և տաք վերմակով ծածկում։
Բանկաները վերմակի տակ թողնում եմ մինչև լիովին սառչելը, ինչը սովորաբար տևում է երկու-երեք օր։ Դրանից հետո կոմպոտը տեղափոխում եմ մառան։ Եթե մառան չկա, պահում եմ խոհանոցի պահարանում։
Ամբողջ ամառ ես այսպիսի կոմպոտներ եմ պատրաստում։ Դրա շնորհիվ իմ ոչ մի հատապտուղ չի փչանում։